Χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται στη Λιβύη καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν απεγνωσμένα επιζώντες στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες πόλη Ντέρνα που ήδη μετρά χιλιάδες νεκρούς, την ώρα που υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στη Ντέρνα, που έχει πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία Daniel, οι διασώστες απηύθυναν έκκληση για περισσότερες σακούλες για πτώματα.
Ολόκληρη τμήματα της πόλης εξαφανίστηκαν από τις πλημμύρες που παρέσυραν πολυώροφα κτίρια με οικογένειες να κοιμούνται στα διαμερίσματά τους. Εκτιμάται ότι οι πλημμύρες ισοπέδωσαν το 1/4 της πόλης.
Μέχρι στιγμής, μόνο στη Ντέρνα, έχουν καταγραφεί 3.840 θάνατοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, Τάρεκ αλ Χαράζ . O Χίσεμ Άμπου Σκιούατ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 5.300 στη Ντέρνα.
Πολλά από τα θύματα είναι Αιγύπτιοι μετανάστες, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει ανησυχία ότι η Ντέρνα και η γειτονική Σούσε, λόγω της γειτνίασής τους με την Ιταλία και την Ελλάδα, αποτελούσαν στάση για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, και πολλοί από αυτούς διέμεναν σε αμφίβολης ποιότητας κατοικίες κοντά στο λιμάνι.
Υπάρχουν όμως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει στους 20.000. Ο δήμαρχος της πόλης Αμπντουλμενάμ αλ- Γαϊθί, μιλώντας στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ανέφερε ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών στην πόλη μπορεί να φτάσει τους 18.000 με 20.000 με βάση τον αριθμό των περιοχών που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.
Δίνοντας μια εικόνα της πόλης ο Εμάντ αλ- Φαλάχ, διασώστης από την Βεγγάζη, ανέφερε ότι «οι σοροί είναι παντού, μέσα σε σπίτια, στους δρόμους, στη θάλασσα. Όπου κι αν πάτε, βρίσκετε νεκρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά… Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν».
Την ίδια ώρα, για να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών, είναι τεράστια η ανάγκη να ταφούν άμεσα οι νεκροί, γι’ αυτό και εκατοντάδες θάβονται σε ομαδικούς τάφους.
Οι κάτοικοι της Ντέρνα κάνουν έκκληση να δημιουργηθεί υπαίθριο νοσοκομείο καθώς τα δύο υπάρχοντα νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νεκροτομεία.
Στο μεταξύ σιγά σιγά αρχίζει να φθάνει η διεθνής βοήθεια στην πόλη. Ομάδες διάσωσης έφτασαν από την Αίγυπτο, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Κατάρ, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Η Τουρκία στέλνει επίσης ένα πλοίο που μεταφέρει εξοπλισμό για τη δημιουργία δύο νοσοκομείων και 148 μέλη ιατρικού προσωπικού για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα αρχικό πακέτο βοήθειας έως και 1 εκατομμυρίου λιρών.
Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη δήλωσε την Τετάρτη ότι 12 χώρες έστειλαν ομάδες βοήθειας και διάσωσης στη Λιβύη. Η σελίδα της στο Facebook ανέφερε ότι η βοήθεια περιελάμβανε ομάδες διάσωσης, σκύλους παρακολούθησης, νοσοκομεία πεδίου, ιατρικά πληρώματα, συσκευές ανίχνευσης θερμότητας, ομάδες καταδύσεων και αναρρόφησης νερού, προμήθειες τροφίμων, υλικά καταφυγίου και πλοία και αεροπλάνα.