Skip to main content

Τσεχία: Η Δύση να ετοιμαστεί για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

«Συνολικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή η ικανότητα σε καμία πλευρά να φθάσει στους τελικούς της στόχους βραχυπρόθεσμα»

Έτοιμη για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι η Δύση, καθώς και για την αντιμετώπιση μιας όλο και περισσότερο εχθρικής Ρωσίας ακόμη και μετά το τέλος του, δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός γενικού επιτελείου των τσεχικών ενόπλων δυνάμεων Κάρελ Ρέκα.

Αφού επί εβδομάδες δυτικοί στρατιωτικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την βραδεία εξέλιξη της θερινής ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Κάρελ Ρέκα δηλώνει στην συνέντευξή του στο πρακτορείο ότι δεν είναι απογοητευμένος από την πρόοδο της αντεπίθεσης.

«Έτσι μοιάζει μία στρατιωτική επίθεση. Δεν είναι σαν ταινία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παίρνει χρόνο».

«Συνολικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή η ικανότητα σε καμία πλευρά να φθάσει στους τελικούς της στόχους βραχυπρόθεσμα. Δεν θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες, θα διαρκέσει πιθανότατα πολύ. Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς για πολύ καιρό».

Ο Κάρελ Ρέκα, η χώρα του οποίου έχει προμηθεύσει με πυρομαχικά, τανκς, θωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτές ρουκετών και howitzers την Ουκρανία, λέει ότι η Τσεχική Δημοκρατία διαθέτει ακόμα αποθέματα όπλων που μπορεί να στείλει στο Κίεβο.

«Έχουμε στείλει πολλά σε σχέση με το μέγεθός μας και σε σχέση με ό,τι διαθέτουμε στον στρατό μας», είπε αρνούμενος να διευκρινίσει τι είδους όπλα παραμένουν διαθέσιμα στις στρατιωτικές αποθήκες, αλλά δηλώνοντας ότι σε αυτά περιλαμβάνεται βαρύς οπλισμός.

«Κανείς δεν άκουγε…»

Ο 48χρονος αντιστράτηγος έχει σπουδάσει στο Βασιλικό Στρατιωτικό Κολέγιο του Σάντχερστ της Βρετανίας, έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση στους U.S. Ranger και έχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν. Λέει ότι η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία βοηθά την Δύση να κερδίσει χρόνο έπειτα από χρόνια υποχρηματοδότησης της Άμυνας. Από το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της Τσεχίας θα αυξηθούν στο 2% του ΑΕΠ.

«Στρατιωτικά έχει νόημα διότι λίγο παρακοιμηθήκαμε. Υποχρηματοδοτήσαμε και δεν δώσαμε την δέουσα προσοχή στην άμυνά μας, όχι μόνο εμείς ως Τσεχική Δημοκρατία, αλλά συνολικά η δυτική συμμαχία».

Ως μικρή χώρα, η Τσεχία δεν μπορεί να υιοθετήσει μία ποσοτική προσέγγιση του πολέμου, αντ΄αυτού χρειάζεται να επενδύσει στην τεχνολογική υπεροχή. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Πράγα προσανατολίσθηκε στην προμήθεια των πέμπτης γενιάς F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κάρελ Ρέκα, που μιλά Αγγλικά και Ρωσικά, προβλέπει ότι οι ενέργειες της Μόσχας θα είναι λιγότερο προβλέψιμες και ότι θα αποτελεί όλο και σοβαρότερο κίνδυνο για την Δύση ακόμη και μετά το τέλος της σύρραξης στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος έχει ωθήσει τους δυτικούς συμμάχους να πάρουν περισσότερο στα σοβαρά τις χώρες πρώην σοβιετικούς δορυφόρους που έχουν ζήσει επί δεκαετίες υπό τον έλεγχο της Μόσχας, λέει.

«Συνολικά, πιστεύω ότι η Ανατολική Πτέρυγα εισακούεται λίγο περισσότερο τώρα…Πολλά πράγματα που τώρα εκλαμβάνονται σοβαρά είχαν διατυπωθεί προηγουμένως από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία προηγουμένως, αλλά κανείς δεν άκουγε…»

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters