Δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 2.500 ανθρώπους, το Μαρόκο εξακολουθεί να εξετάζει την προσφορά έκτακτης βοήθειας της Γαλλίας, σε μια νέα ένδειξη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το Ραμπάτ έχει δεχθεί βοήθεια από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στην προσφορά του Παρισιού. Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου είναι τεταμένες εδώ και αρκετούς μήνες λόγω των θεμάτων βίζας για τους Μαροκινούς υπηκόους, της αναγνώρισης της Δυτικής Σαχάρας και των σχέσεων με την Αλγερία.
Τη Δευτέρα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είπε ότι η αποδοχή της βοήθειας ήταν μια σωστή απόφαση και χαρακτήρισε τα ερωτήματα σχετικά με την προσφορά της Γαλλίας ως «ακατάλληλες».
«Το Μαρόκο δεν έχει αρνηθεί καμία βοήθεια ή καμία πρόταση. Δεν πρέπει να παρουσιάζονται έτσι τα πράγματα», είπε στο γαλλικό κανάλι BFMTV. Το Παρίσι θα δεσμεύσει επίσης 5 εκατομμύρια ευρώ για ΜΚΟ που εργάζονται στο Μαρόκο.
Το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε ότι ήταν “συντετριμμένος από τον τρομερό σεισμό” στο X (πρώην Twitter) και έστειλε στον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ΄ επιστολή υποστήριξης και προσφορά βοήθειας, σύμφωνα με το AFP.
Αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι παγωμένες εδώ και αρκετά χρόνια και η προσφορά του Μακρόν δεν έχει ακόμη απαντηθεί, παρόλο που ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’ βρισκόταν στη Γαλλία όταν έγινε ο σεισμός, σύμφωνα με την Κολονά. Το Μαρόκο δεν έχει επί του παρόντος πρεσβευτή στη Γαλλία και μια επίσκεψη του Μακρόν στο βασίλειο έχει αναβληθεί αρκετές φορές.
Γενικώς, η Γαλλία έχει καλές σχέσεις με το Μαρόκο τις τελευταίες δεκαετίες, καλύτερες από ό,τι με άλλες πρώην αποικίες, όπως η Αλγερία, αλλά ένα σημαντικό σημείο έντασης προέκυψε το 2021, όταν η Γαλλία μείωσε τον αριθμό των θεωρήσεων που είναι διαθέσιμες για τους Μαροκινούς πολίτες.
Τότε, η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία δεν συνεργάζονταν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις χώρες αυτές ότι αρνούνταν να πάρουν πίσω μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις για βίζα στη Γαλλία είχαν απορριφθεί.
Μάχη με τον χρόνο
Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να βρουν επιζώντες που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και να λάβουν ιατρική βοήθεια στους επιζώντες. Ο σεισμός 6,8 βαθμών της Παρασκευής ήταν ο πιο θανατηφόρος στο Μαρόκο τα τελευταία 60 χρόνια και έπληξε την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Μαρακές καθώς και χωριά στα βουνά του Άτλαντα όπου η πρόσβαση για επιχειρήσεις διάσωσης ήταν δύσκολη.
Σεισμός στο Μαρόκο: Σχεδόν 2.500 οι νεκροί – Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια
Ο σεισμός των 6,8 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές κι έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.500 ανθρώπους.
Πολλά χωριά έχουν ισοπεδωθεί καθώς τα σπίτια είναι πλινθόκτιστα και έτσι γκρεμίστηκαν από την ισχυρή δόνηση.