Μέσω κροατικών λιμανιών, άρχισε να εξάγει σιτηρά η Ουκρανία, καθώς τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα είναι αποκλεισμένα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη Ουκρανή αξιωματούχος.
Ο κύριος όγκος των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών ακολουθεί συνήθως την διαδρομή μέσω των ουκρανικών λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά το Κίεβο αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι και την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει στα μέσα Ιουλίου από την συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ζάγκρεμπ στα τέλη Ιουλίου ότι η Ουκρανία και η Κροατία συμφώνησαν στην πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν κροατικά λιμάνια στον Δούναβη και την Αδριατική Θάλασσα για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
“Ουκρανικά σιτηρά έχουν ήδη εξαχθεί μέσω κροατικών λιμανιών. Είμαστε ευγνώμονες για την δυνατότητα αυτή. Αν και είναι μια εξειδικευμένη εμπορική οδός, είναι ήδη δημοφιλής”, σημείωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο σε γραπτή ανακοίνωσή της.
“Είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε επεκτείνοντας τις δυνατότητες του διαδρόμου μεταφορών”, σημείωσε. “Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδρομή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο διμερές εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας ακόμη και μετά τον πόλεμο“, πρόσθεσε.
Η Σβιριντένκο δεν διευκρίνισε σχετικά με την ποσότητα ουκρανικών σιτηρών που έχουν ήδη μεταφερθεί μέσω κροατικών λιμανιών.
Από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από την συμφωνία η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εγγυόταν τις ασφαλείς εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το Κίεβο χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τα λιμάνια του στον Δούναβη για την εξαγωγή σιτηρών. Η Ρωσία, ωστόσο, επιτίθεται σε υποδομές των ουκρανικών λιμανιών στον Δούναβη.
Ορισμένες εξαγωγές γίνονται επίσης σιδηροδρομικώς, αλλά Ουκρανοί εμπορικοί αντιπρόσωποι δηλώνουν ότι οι παραδόσεις που γίνονται σιδηροδρομικώς σε ευρωπαϊκά λιμάνια είναι πολύ πιο δαπανηρές από τις απευθείας εξαγωγές μέσω ουκρανικών λιμανιών.
Η ένωση ουκρανών εμπόρων UGA ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η συνδυασμένη συγκομιδή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το 2023 μπορεί να φτάσει τους 80,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, και αυτό σημαίνει ότι περίπου 49 εκατομμύρια τόνοι μπορεί να εξαχθούν την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2023/24.
Πηγή: ΑΜΠΕ