Το Twitter, κατηγορείται ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία να διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των χρηστών του, μεταξύ άλλων αποκαλύπτοντας εμπιστευτικά δεδομένα κατόπιν αιτήματος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά.
Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, η αγωγή κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από την Αρίτζ αλ-Σαντάν, την αδελφή ενός Σαουδάραβα εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση που ξαφνικά εξαφανίστηκε και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης.
Επικεντρώνεται στα γεγονότα γύρω από τη διείσδυση στο Twitter τριών Σαουδαράβων πρακτόρων, δύο από τους οποίους εμφανίζονταν ως υπάλληλοι του Twitter το 2014 και το 2015, η οποία οδήγησε τελικά στη σύλληψη του αδελφού της αλ-Σαντάν, Αμπντουλραχμάν, και στην αποκάλυψη της ταυτότητας χιλιάδων ανώνυμων χρηστών του Twitter, ορισμένοι από τους οποίους φέρονται αργότερα να συνελήφθησαν και να βασανίστηκαν στο πλαίσιο της καταστολής των αντιφρονούντων από την κυβέρνηση.
Η νέα μήνυση περιγράφει λεπτομερώς πώς η πλατφόρμα είχε αρχικά θεωρηθεί ως ένα κρίσιμο μέσο για τα δημοκρατικά κινήματα κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης, και ως εκ τούτου αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τη σαουδαραβική κυβέρνηση ήδη από το 2013.
Η νέα αγωγή έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας για την καταδίκη ενός άνδρα σε θάνατο με μοναδικό κριτήριο τη δραστηριότητά του στο Twitter και το YouTube, την οποία χαρακτήρισε «κλιμάκωση» της καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης από την κυβέρνηση.
Πηγή: Guardian