Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σκοπεύει να ταξιδέψει στη Ρωσία αυτόν τον μήνα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο CBS του BBC.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η ακριβής τοποθεσία της προγραμματισμένης συνάντησης δεν είναι σαφής.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για το δημοσίευμα, που μεταδόθηκε επίσης από άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, από τη Βόρεια Κορέα ή τη Ρωσία. Πηγές δήλωσαν στους New York Times ότι ο κ. Κιμ είναι πολύ πιθανό να ταξιδέψει με τεθωρακισμένο τρένο.
Η πιθανή συνάντηση έρχεται αφού ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι έχει νέες πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ των δύο χωρών «προχωρούν κανονικά».
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου προσπάθησε να «πείσει την Πιονγκγιάνγκ να πουλήσει όπλα» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Βόρεια Κορέα.
Τα όπλα που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση περιλάμβαναν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος ICBM της χώρας που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα. Ήταν η πρώτη φορά που ο Κιμ άνοιξε τις πόρτες της χώρας σε ξένους επισκέπτες μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τότε αντάλλαξαν επιστολές «υποσχόμενοι να αυξήσουν τη διμερή τους συνεργασία», είπε.
«Προτρέπουμε τη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τα όπλα με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει ή να πουλήσει όπλα στη Ρωσία», είπε ο κ. Κίρμπι, χρησιμοποιώντας μια συντομογραφία για τον Βορρά.
Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, εάν η Βόρεια Κορέα όντως προμήθευε όπλα στη Ρωσία.
Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για τα ανταλλάγματα
Υπάρχει ανησυχία τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Σεούλ για το τι θα έπαιρνε η Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για μια τέτοια συμφωνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην Ασία.
Τη Δευτέρα, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε ότι ο κ. Σόιγκου πρότεινε στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.
Ένας άλλος φόβος είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Βόρεια Κορέα με όπλα στο μέλλον, τη στιγμή που η Πιονγκγιάνγκ τα χρειάζεται περισσότερο.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να ζητήσει από τον Πούτιν να του παράσχει προηγμένη τεχνολογία ή γνώσεις όπλων, για να τον βοηθήσει να κάνει καινοτομίες στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του.
Ωστόσο, μια συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει να είναι περισσότερο συναλλακτική παρά στρατηγική. Προς το παρόν, η Ρωσία χρειάζεται όπλα, και η Βόρεια Κορέα που υπόκειται σε κυρώσεις χρειάζεται χρήματα και τρόφιμα.
Οι New York Times ανέφεραν ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική ακτή της Ρωσίας.
Ο διπλωματικός ανταποκριτής της εφημερίδας, Έντουαρντ Γουόνγκ, είπε στο BBC News ότι μια προχωρημένη ομάδα Βορειοκορεατών αξιωματούχων ταξίδεψε στο Βλαδιβοστόκ και τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα.
Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα έχουν αρνηθεί προηγουμένως ότι η Β. Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Τζον Έβεραρντ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Κορέα μεταξύ 2006 και 2008, είπε στο BBC ότι η δημοσιότητα γύρω από την πιθανή επίσκεψη ήταν ένας «ισχυρός λόγος για τον οποίο η επίσκεψη είναι πλέον απίθανο να πραγματοποιηθεί».
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εντελώς παρανοϊκός με την προσωπική του ασφάλεια. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει μυστικές τις κινήσεις του και αν είναι γνωστό ότι σκοπεύει να πάει στο Βλαδιβοστόκ για να συναντήσει τον Πρόεδρο Πούτιν, είναι πιθανό απλώς να ακυρώσει το όλο θέμα», είπε.
Η Πιονγκγιάνγκ γνωρίζει ότι η Μόσχα είναι «απελπισμένη» για πυρομαχικά και το τίμημα που θα ζητήσει η Βόρεια Κορέα θα είναι «απίστευτα υψηλό», πρόσθεσε.
Ενώ η Βόρεια Κορέα έχει αποθέματα όπλων, ως χώρα «είναι σε πολύ κακή κατάσταση», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2019, όταν ο κ. Κιμ έφτασε με τρένο στο Βλαδιβοστόκ. Τον υποδέχτηκαν επίσημοι με παραδοσιακή προσφορά ψωμιού και αλατιού. Αυτή ήταν επίσης ίσως η τελευταία φορά που ο Κιμ ταξίδεψε στο εξωτερικό.
Μετά τη συνάντηση, ο Πούτιν είπε ότι ο Κιμ θα απαιτούσε «εγγυήσεις ασφαλείας» προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής στο Βιετνάμ μεταξύ του Κιμ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Πηγή: BBC