Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πίστευε ότι θα ήταν σύντομα δυνατή η αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μετά από συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο δε Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Σότσι, επανέλαβε τη θέση του ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία.
Ο Πούτιν επανέλαβε την κριτική του στη Δύση σχετικά με τη συμφωνία, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζει με τον ΟΗΕ «νέες προτάσεις» για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά.
«Ένα από τα θέματα στα οποία εστιάσαμε ήταν η αναζωογόνηση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Έχει γίνει “αναπνευστικός σωλήνας” για χώρες όπως η Αφρική», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του.
« Αναφορικά με τις προϋποθέσεις που παρουσιάζει η Ρωσία για την αναβίωση της πρωτοβουλίας, πιστεύουμε ότι πρέπει διορθωθούν οι ελλείψεις και να συνεχιστεί η πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ετοιμάσει ένα νέο πακέτο προσφορών. Ελπίζω ότι το νέο έργο των Ηνωμένων Εθνών θα φέρει αποτελέσματα. Ως Τουρκία πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα… Είπαμε ότι μπορούμε να αλέσουμε αυτό το σιτάρι και να το στείλουμε σε φτωχές αφρικανικές χώρες με τη μορφή αλευριού. Συμφωνήσαμε σε αυτό», είπε.
Σχετικά με την πρωτοβουλία του Κατάρ, ο Ερντογάν είπε: «Το Κατάρ θέλει να βοηθήσει τις φτωχές υπανάπτυκτες αφρικανικές χώρες να στείλουν σιτηρά στο αλεύρι. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να στείλουμε το σιτάρι σε αυτές τις χώρες».
Υπογραμμίζοντας ότι επιθυμεί να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις βάσει του διεθνούς δικαίου το συντομότερο δυνατό, ο Ερντογάν είπε: «Έχουμε φιλοξενήσει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων μερών και στο παρελθόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για αυτό».
«Η στενή επαφή μας με τη Ρωσία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων προβλημάτων»
«Έχουμε ετοιμάσει μια νέα σειρά προτάσεων σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιτύχουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος δίπλα στον Ρώσο ομόλογό του.
Για την ουκρανική αντεπίθεση
Η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και οδήγησε τον ουκρανικό στρατό να ανακαταλάβει ορισμένες τοποθεσίες που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή, έχει «αποτύχει», επανέλαβε ο Πούτιν.
«Δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχουν αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση, έτσι ακριβώς δείχνει σήμερα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σότσι, μαζί με τον Ερντογάν.
«Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά ελπίζω ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι», συμπλήρωσε.
Πούτιν: Φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες μέσω της Τουρκίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει αυξηθεί. «Σήμερα, αξιολογήσαμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας και των διεθνών εξελίξεων. Ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου μας αυξάνεται. Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου συνεχίζεται. Τουλάχιστον 25.000 Ρώσοι και Τούρκοι μηχανικοί και εργάτες εργάζονται νυχθημερόν για να υλοποιηθεί η πρώτη μονάδα ,του χρόνου».
«Συνεργαζόμαστε επίσης αποτελεσματικά για το φυσικό αέριο», τόνισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Η Ρωσία απέστειλε 21,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Ρωσία θα είναι πάντα ένας ασφαλής και υπεύθυνος εταίρος. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες μέσω της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό κάναμε πρόταση για ίδρυση ενός κέντρου διανομής φυσικου αερίου στην Τουρκία.»
«Εξετάσαμε επίσης διεθνή θέματα, ιδιαίτερα την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν. Υπάρχει το θέμα του διαδρόμου των σιτηρών. Έπρεπε να αποσυρθούμε γιατί οι δυτικές χώρες δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους», είπε ο Πούτιν.
«Οι δυτικοί εταίροι μάς εξαπάτησαν»
«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία σιτηρών επειδή η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη την παρείχαν. Αυτό ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας, να επεκτείναμε τον διάδρομο ,παρόλο που τα πράγματα δεν έγιναν υπέρ της Ρωσίας. Μπορώ όμως να πω ότι οι δυτικοί εταίροι μας εξαπάτησαν. Έχουμε την επιθυμία να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διάδρομο, αλλά ας κρατήσουν πρώτα τον λόγο τους. Η χρήση αυτού του διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς μας ενοχλεί. Βλέπουμε ότι γίνονται επιθέσεις στον Turkish Stream και στον Blue Stream. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς τους αγωγούς. Πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Μόλις επιλυθούν αυτά, μπορούμε να επιστρέψουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα…Δεν πήραν στα σοβαρά το θέμα μας με τα σιτηρά και τα λιπάσματα. Αναγκαστήκαμε να αποσυρθούμε γιατί δεν μας έπαιρναν στα σοβαρά σε εμπορικά θέματα. Η άλλη πλευρά χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό μας διάδρομο για τρομοκρατικές επιθέσεις», υποστήριξε ο Πούτιν και πρόσθεσε:
« Ανησυχούμε ότι τα τρόφιμα δεν πηγαίνουν σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Μέχρι τώρα, λιγότερο σιτηρά πηγαίνουν σε φτωχές χώρες και αυτό θα γίνεται όσο η Δύση δεν κάνει μια προσπάθεια για αυτό. Θέλουμε να αναβιώσουμε τη Συμφωνία για τα σιτηρά. Έχουμε μόνο έναν όρο: Θέλουμε τα προϊόντα μας να μεταφέρονται μέσω θαλάσσης, χωρίς εμπόδια. Θέλουμε τα σιτηρά μας να πάνε σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή διατηρούμε τις συμφωνίες μας με 6 αφρικανικές χώρες. Θέλουμε να στείλουμε τα σιτηρά εκεί δωρεάν ».
Συνομιλίες θέλει και το Κίεβο
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμτίρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντηση που είχε σήμερα ο Ερντογάν στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είμαι πεπεισμένος ότι, με βάση τα αποτελέσματα της συνομιλίας του Ερντογάν με τον Πούτιν, θα υπάρξει επαφή μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε ο Κουλέμπα στο Κίεβο. «Υπάρχει εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του προέδρου Ερντογάν».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sabah, Anadolu
Διαβάστε ακόμη
Πούτιν σε Ερντογάν: Είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά