Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα αποτελέσουν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο» οι δυτικές εγκαταστάσεις παραγωγής και συντήρησης οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Η προειδοποίηση διατυπώθηκε με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η βρετανική αμυντική εταιρεία Bae System, με την ουκρανική κυβέρνηση για την παραγωγή και επισκευή οπλικών συστημάτων σε ουκρανικό έδαφος.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έτυχε βαθιάς αρνητικής υποδοχής στη Μόσχα. Οι αρχές της Μόσχας αντέδρασαν αρνητικά στην είδηση, δηλώνοντας ότι θεωρούν το εργοστάσιο που θα ανοίξει η εταιρεία ως νόμιμο στρατιωτικό στόχο.
Το Κρεμλίνο έχει επισήμως ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο της BAE θα αντιπροσωπεύει «έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο». Η βρετανική εταιρεία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απορρέουν από την εγκατάσταση παραγωγής στην Ουκρανία.
Ο βρετανικός αμυντικός κολοσσός Bae System είναι από τους παγκόσμιους ηγέτες στον αμυντικό τομέα, καθώς κατασκευάζει ορισμένα από τα κύρια δυτικά οπλικά συστήματα, όπως τα οχήματα Bradley, τα M777 και οβίδες πυροβολικού. Μάλιστα, η εταιρεία προχώρησε τον Μάιο στη λειτουργία γραφείων στην Ουκρανία τον Μάιο.
Η κίνηση της BAE αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ικανό να επηρεάσει όχι μόνο τη συνέχιση της σύγκρουσης, αλλά και την επακόλουθη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η κατασκευή κέντρων παραγωγής και επισκευής όπλων αντιπροσωπεύει κεντρικό στοιχείο ενόψει της ουκρανικής στρατηγικής φθοράς, με στόχο την προοδευτική εξάντληση των ρωσικών δυνάμεων. Μάλιστα, τα κέντρα αυτά καθιστούν δυνατή την αντικατάσταση και τον περιορισμό των απωλειών των δυνάμεων του Κιέβου.
Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν κοινοποιήσει την προθυμία τους να ανοίξουν εργοστάσια παραγωγής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Rheinmetall, η οποία προτίθεται να ανοίξει ένα κέντρο επισκευής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Σουηδίας, με στόχο την έναρξη παραγωγής οχημάτων μάχης CV90 σε ουκρανικό έδαφος.
Η άφιξη εταιρειών που ανήκουν στον αμυντικό τομέα, σε συνδυασμό με τη συνεχή ενίσχυση του ουκρανικού στρατού, θα μπορέσουν επίσης να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων και σε άλλους τομείς, συμβάλλοντας στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.