Skip to main content

Βρετανία: Παρόντες στο δικαστήριο οι καταδικασμένοι για την ανακοίνωση της ποινής τους

«Είναι απαράδεκτο ορισμένοι από τους πιο φρικτούς εγκληματίες της χώρας να αρνούνται να σταθούν αντιμέτωποι στα θύματά τους στο δικαστήριο», ανέφερε ο Σούνακ

Στο δικαστήριο θα αναγκάζονται να παρίστανται οι καταδικασμένοι εγκληματίες για την ανακοίνωση της ποινής τους, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, μετά την οργή της κοινής γνώμης για προβεβλημένες υποθέσεις όπου οι δολοφόνοι αρνήθηκαν να καθίσουν στο εδώλιο για να ακούσουν την ποινή τους.

Επί του παρόντος, ένας κατηγορούμενος μπορεί να αρνηθεί να παραστεί στην ακρόαση επιβολής της ποινής του, η οποία στο βρετανικό δικαστικό σύστημα γίνεται μετά από προηγούμενη ακροαματική διαδικασία που κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα του κατηγορουμένου.

Αστυνομικοί ή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε νόμιμα πλαίσια «βία για να μεταφέρουν εγκληματίες στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή να (παραστούν) μέσω βίντεο (…) γεγονός που σημαίνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι αποδίδεται δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους», διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένοι από τους πιο φρικτούς εγκληματίες της χώρας να αρνούνται να σταθούν αντιμέτωποι στα θύματά τους στο δικαστήριο. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να φεύγουν σαν δειλοί», ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Πολλές υποθέσεις καταδικασθέντων εγκληματιών οι οποίοι αρνήθηκαν να παραστούν στις ακροαματικές διαδικασίες για την ποινή τους έχουν εξοργίσει Βρετανούς.

Τον Απρίλιο, ο δολοφόνος της 9χρονης Ολίβια Πρατ-Κορμπέρ, που σκοτώθηκε από μια αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σπίτι της όπου είχε καταφύγει ένας παράνομος έμπορος ναρκωτικών, αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο για να ακούσει τον δικαστή να τον καταδικάσει σε ισόβια, μια υπόθεση που προκάλεσε αποτροπιασμό τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρώην νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς πιθανότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία επτά νεογνών, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, εξοργίζοντας τις οικογένειες των θυμάτων. Μητέρα ενός θύματος νεογνού χαρακτήρισε την απουσία της Λέτμπι ως μια τελική πράξη μοχθηρίας.

Η κυβέρνηση είχε τότε δηλώσει την πρόθεσή της να νομοθετήσει περί αυτού και το μελλοντικό κείμενο, που θα εφαρμοστεί στην Αγγλία και την Ουαλία, προβλέπει ότι στις πιο σοβαρές υποθέσεις με ενδεχόμενες ποινές ισόβιας κάθειρξης, ο κατηγορούμενος μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης δύο επιπλέον ετών αν δεν εμφανιστεί δικαστήριο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters