Skip to main content

Λονδίνο: Επεκτείνει τα τέλη για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα

naftemporiki.gr

«Η επέκταση της ULEZ σε όλο το Λονδίνο θα σημαίνει ότι 5 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να αναπνέουν καθαρότερο αέρα και να ζουν υγιέστερα», αναφέρει ο δήμαρχος.

Από την Τρίτη, οι οδηγοί των παλαιότερων, ρυπογόνων αυτοκινήτων στο Λονδίνο θα πρέπει να πληρώσουν ένα υπέρογκο τέλος των 12,50 λιρών την ημέρα.

Το 2019, η βρετανική πρωτεύουσα έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισήγαγε μια ολοήμερη ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών, εντός της οποίας τα αυτοκίνητα και άλλα οχήματα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα εκπομπών ή να πληρώνουν διόδια.

Αυτό ακολούθησε την εφαρμογή της οδικής χρέωσης το 2003 με στόχο τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κεντρικό Λονδίνο. Η ULEZ επεκτάθηκε το 2021 και την Τρίτη θα διευρυνθεί και πάλι, αυτή τη φορά για να καλύψει τους εξωτερικούς δήμους και τα προάστια της πόλης. Η χρέωση ισχύει 24/7 για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που γενικά κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2006 και για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πριν από τον Οκτώβριο του 2015.

«Εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολικά μεγάλη τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση που βλάπτει μόνιμα την υγεία των νεαρών Λονδρέζων και οδηγεί σε χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν τον Νοέμβριο, όταν ανακοίνωσε την τελευταία επέκταση.

«Η επέκταση της ULEZ σε όλο το Λονδίνο θα σημαίνει ότι 5 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να αναπνέουν καθαρότερο αέρα και να ζουν υγιέστερα».

Η οδική τιμολόγηση για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης εφαρμόζεται επίσης στη Στοκχόλμη από το 2007 και στη Σιγκαπούρη ήδη από το 1975.

Πηγή: CNN