Skip to main content

WSJ: Ο κόσμος προετοιμάζεται για μία νέα θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Τι περιμένουν, τι φοβούνται σύμμαχοι και αντίπαλοι

REUTERS/Amr Alfiky

Αξιωματούχοι που μίλησαν στην WSJ εξέφρασαν ανησυχίες για έναν νέο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αλλά και πιθανή απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ - που θα σήμαινε και διακοπή της στήριξης στην Ουκρανία.

Οι νομικές περιπέτειες – οι πιο σοβαρές που έχει αντιμετωπίσει τέως πρόεδρος των ΗΠΑ – όχι μόνο δεν κάμπτουν το ηθικό του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά φαίνεται να ενισχύουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του. Στην εσωκομματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να παίζει σχεδόν χωρίς αντίπαλο, ενώ και σε μία νέα τελική μονομαχία με τον Τζο Μπάιντεν θα είχε ισχυρές πιθανότητες να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.  Έχοντας κατά νου αυτές τις μετρήσεις σύμμαχοι και αντίπαλοι της Αμερικής ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται – ακόμη και να προετοιμάζονται για αυτό – μία νέα διακυβέρνηση Τραμπ.

«Σύμμαχοι από το Παρίσι έως το Τόκιο θεωρούν τον Τραμπ έναν αλλοπρόσαλλο ηγέτη με ελάχιστο ενδιαφέρον στο να καλλιεργήσει μακροπρόθεσμους δεσμούς ή να αποκρούσει τον επεκτακτισμό Ρωσίας και Κίνας. Άλλοι συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Μόσχας βλέπουν πιθανά οφέλη από τον Τραμπ, τον οποίο θεωρούν ως ένα ηγέτη που είναι πρόθυμος να συνάψει συμφωνίες για να αμβλύνει τις εντάσεις σε hot spots όπως η Ουκρανία και η Ταϊβάν, σύμφωνα με αναλυτές. Εθνικιστές και λαϊκιστές πολιτικοί εκφράζουν επίσης υποστήριξη για τις φιλοδοξίες του Τραμπ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

Επισήμως βεβαίως κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αρνούνται να κάνουν την όποια δήλωση, που θα μπορούσε να εκληφθεί ότι υπονομεύει την τρέχουσα ή την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά. Ωστόσο αξιωματούχοι που μίλησαν στην WSJ υπό καθεστώς ανωνυμίας μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το τι θα σήμαινε μία νέα διακυβέρνηση Τραμπ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την παγκόσμια οικονομία.

Δασμοί σε φίλους και εχθρούς

Η πιο ευρέως διαδομένη ανησυχία είναι πως μία ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα πυροδοτούσε νέο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, σε μία περίοδο που ήδη μετράμε πληγές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον εκρηκτικό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έχει απειλήσει να επιβάλλει νέους δασμούς στο σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ – καταφέροντας έτσι πλήγμα όχι μόνο σε αντιπάλους, αλλά και σε συμμάχους.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ακόμη να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ – κάτι που θα σήμαινε και απόσυρση της στήριξης στην Ουκρανία. «Υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ», λέει ο Μπενζαμίν Χαντάτ, Γάλλος βουλευτής από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. «Αναγκάζει εμάς τους Ευρωπαίους να δούμε το μήνυμα και να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη». «Ο Τραμπ υπολογίζει λιγότερο τους Αμερικανούς συμμάχους» τονίζει από την πλευρά της και η Μπόνι Γκλέιζερ, γενική διευθύντρια του προγράμματος Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού στο German Marshall Fund.

Τα σενάρια αυτά προκαλούν έντονες ανησυχίες ανά την Ευρώπη και τον Ειρηνικό. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν είχε προσπαθήσει να ενισχύσει τους δεσμούς και την επιρροή στην Ασία, μεσολαβώντας ακόμη και για την αποκατάσταση των σχέσεων Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας. Και η Ουάσινγκτον έχει αποστείλει αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων στο Κίεβο για να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.

Η στάση Γαλλίας και Γερμανίας

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν στη WSJ ότι η πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν αισθητά τη δική τους παραγωγικών οπλικών συστημάτων, ώστε να μπορούν να εφοδιάσουν επαρκώς τους Ουκρανούς ακόμη και χωρίς αμερικανική βοήθεια. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επίσης πιέζουν για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ- προκειμένου να έχει η Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας – αν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θεωρούν κακή ιδέα.

Η Γερμανία εστιάζει περισσότερο στο να αναπτύξει από τώρα διαύλους επικοινωνίας, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την επανάληψη της εμπειρίας του 2016, όταν η εκλογή Τραμπ αιφνιδίασε το Βερολίνο. Η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ δυσκολεύτηκε πολύ να αποκτήσει «πρόσβαση» στον Λευκό και οι σχέσεις Μέρκελ – Τραμπ. Σύμφωνα με τη WSJ ο Βόλφανγκ Σμιντ, στενός συνεργάτης του Όλαφ Σολτς, έχει πραγματοποιήσει τακτικές επισκέψεις στην Ουάσινγκτον, αναπτύσσοντας δεσμούς με βασικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων. Τον Σεπτέμβριο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, θα πραγματοποιήσει 10ημερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά την οποία θα επισκεφτεί και το Τέξας, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.