Skip to main content

Υεμένη: Δέκα στρατιώτες νεκροί σε επίθεση των ανταρτών Χούθι

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο

Δέκα στρατιώτες της Υεμένης, σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούθι, έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο ηρεμίας στον πόλεμο που σπαράσσει τη χώρα από το 2015.

Η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, και του Ιράν, που πρόσκειται στους αντάρτες, είχε εγείρει ελπίδες για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο στη χώρα της Aραβικής χερσονήσου που έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 άλλοι τραυματίστηκαν σε «αιφνιδιαστική επίθεση» που εξαπέλυσαν σήμερα οι Χούθι στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Λαχζ και αλ Μπάιντα, στη νότια Υεμένη, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η επίθεση είχε στόχο εγκατάσταση των αυτονομιστικών δυνάμεων της νότιας Υεμένης, που έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση εναντίον των Χούθι και υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης τέσσερα μέλη των σιιτών ανταρτών, ενώ πολλά άλλα τραυματίστηκαν, επιβεβαίωσαν οι πηγές.

Οι Χούθι δεν έχουν εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό.

Εκεχειρία που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2022 και πρόσφερε μια ανάπαυλα στους 30 εκατ. κατοίκους της Υεμένης, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των οποίων εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Αν και επισήμως η εκεχειρία έληξε τον Οκτώβριο οι αντιμαχόμενες πλευρές εξακολουθούσαν να την τηρούν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανταρτών και του Ριάντ, προς το παρόν χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Τους τελευταίους μήνες η νότια Υεμένη συγκλονίζεται από βία, κυρίως από επιθέσεις του παρακλαδιού της αλ Κάιντα στην Αραβική χερσόνησο εναντίον των αυτονομιστικών δυνάμεων.

Από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί τακτικά ότι υπάρχει κίνδυνος οξείας πείνας ή ακόμη και λιμού σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα, καθώς μειώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια που της παρέχεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι «θα αναγκαστεί» να μειώσει τη βοήθεια που παρέχει στην Υεμένη από τον Σεπτέμβριο, καθώς έχει λάβει «μόλις το 28%» του περισσότερου από ένα δισεκατομμυρίου δολαρίων που είναι απαραίτητο για τις δραστηριότητές του στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ