Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανόν «έσπασαν την πιο δύσκολη ρωσική γραμμή άμυνας» στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, όπου το Κίεβο έχει επικεντρωθεί διεκδικώντας τις περιοχές που ελέγχει η Μόσχα.
Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία του έκθεση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο είχε σημειώσει νέα σημαντικά «τακτικά κέρδη» στην προσαρτημένη από τη Ρωσία νότια περιοχή της Ουκρανίας, με τις δυνάμεις του να έχουν προωθηθεί σε ορισμένες ρωσικές αμυντικές θέσεις που αποτελούσαν ιδιαίτερη πρόκληση, αναφέρεται στην έκθεση.
Οι αναλυτές επικαλούνται γεωτοποθετημένο υλικό που δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου και δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν 1,5 χλμ νοτιοανατολικά της περιοχής Νοβοπροκοπιβκα.
NEW: Ukrainian forces have made further tactically significant gains in western #Zaporizhia Oblast. https://t.co/DwI8bEVWc5
Several Ukrainian and Russian sources reported that Ukrainian forces are advancing through what Ukrainian and US sources suggested may be the most… pic.twitter.com/9XtAGtDnxD
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) August 26, 2023
Επίσης, επικαλούνται τις δηλώσεις Ουκρανού διοικητή στο Reuters, στις 26 Αυγούστου. Ο διοικητής πολεμά στη νότια Ουκρανία και δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύουν ότι έχουν σπάσει την πιο δύσκολη γραμμή ρωσικής άμυνας στην περιοχή και πλέον θα είναι σε θέση να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Ο Ουκρανός διοικητής φέρεται να δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει σε περιοχές όπου συνάντησαν μόνο ρωσικές «ομάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης» και ότι αναμένει ότι οι περαιτέρω ουκρανικές προόδοι σε αυτές τις περιοχές θα είναι ευκολότερες.
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας, η οποία συμπληρώνει σχεδόν τρεις μήνες, έχει σημειώσει μικρά κέρδη, «κολλώντας» σε μεγάλο βαθμό στις καλά σκαμμένες ρωσικές θέσεις. Η πίεση έχει επικεντρωθεί στις πρώτες γραμμές στα ανατολικά και νότια της χώρας, με αυξανόμενο αριθμό πληγμάτων σε στόχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.
Εν όψει της έναρξης της αντεπίθεσης, η Ρωσία ναρκοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το έδαφος που θα διεκδικούσε το Κίεβο και προετοίμασε πολλά στρώματα άμυνας που έχουν επιβραδύνει σημαντικά την πρόοδο της Ουκρανίας. Σκοπός της Ουκρανίας ήταν να ξεκινήσει νωρίτερα την αντεπίθεση, για να εμποδίσει τις δυνάμεις της Μόσχας να δημιουργήσουν τέτοιες αποτελεσματικές άμυνες, ωστόσο, καθυστέρησε τις επιχειρήσεις για να παραλάβει όπλα δυτικής κατασκευής.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εμφανίζονται πλέον σε απόσταση κρούσης από την επόμενη σειρά προετοιμασμένων ρωσικών αμυντικών θέσεων, οι οποίες μπορεί να είναι πιο αδύναμες από το προηγούμενες ρωσικές αμυντικές γραμμές, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση,ανέφερε το ISW.
Η Μόσχα έχει καταβάλει «σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, υλικό και προσπάθειες» για να δημιουργήσει και να συγκρατήσει τα «πυκνά στρώματα ναρκοπεδίων και οχυρώσεων» που η Ουκρανία διέρχεται σιγά σιγά, συνεχίζουν οι αναλυτές του think tank.
Εκτιμούν επίσης ότι η επόμενη σειρά των ρωσικών αμυντικών θέσεων πιθανότατα πιθανότατα αποτελείται από μια σχετικά πιο συνεχόμενη σειρά με οχυρώσεις από «δόντια του δράκου», αντιαρματικά εμπόδια και τάφρους και πρόσθετα ναρκοπέδι που πίσω τους όμως κρύβουν τις ρωσικές θέσεις μάχης.
Ωστόσο, η έκταση των ναρκοπεδίων στην περιοχή αυτής της σειράς προετοιμασμένων αμυντικών θέσεων είναι ασαφής, αν και μπορεί να είναι λιγότερο ναρκοθετημένα για να δώσουν στις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν βόρεια αυτών των θέσεων τη δυνατότητα να υποχωρήσουν, σημειώνουν οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτή η σειρά αμυντικών θέσεων είναι λιγότερο προστατευμένη από τις θέσεις που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη διεισδύσει στο βορρά, αν και αυτό παραμένει ασαφές.
Κάθε μία από αυτές τις ρωσικές γραμμές είναι πολυεπίπεδες αμυντικές θέσεις με τις δικές της θέσεις προς τα εμπρός και πίσω και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των πίσω περιοχών μεμονωμένων ρωσικών αμυντικών θέσεων και της ρωσικής άμυνας στη νότια Ουκρανία στο σύνολό της, σημειώνεται επίσης. Οι ρωσικές αμυντικές γραμμές είναι επιπλέον πλασματικές με την έννοια ότι οι προετοιμασμένες θέσεις της Ρωσίας δεν είναι ομοιόμορφες σε όλο το μέτωπο στη νότια Ουκρανία και δεν είναι πλήρως επανδρωμένες. Υπάρχουν πρόσθετες σειρές προετοιμασμένων ρωσικών αμυντικών θέσεων νοτιότερα της τρέχουσας ουκρανικής προέλασης, αν και οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τις θέσεις μόνο εάν έχουν το διαθέσιμο προσωπικό και υλικό για να τα ενσωματώσουν σε συνεκτικές αμυντικές επιχειρήσεις, καταλήγουν.