Skip to main content

Βρετανικό Μουσείο: Άρχισαν να ανακτώνται κάποιοι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Σε συνέντευξή του πρωί του Σαββάτου στο ραδιόφωνο του BBC, εξάλλου, ο Τζορτζ Όσμπορν απολογήθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Περίπου 2.000 αντικείμενα εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, με κάποιους από χαμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς να έχουν αρχίσει να ανακτώνται, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των επιτρόπων διοίκησης του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Σε συνέντευξή του πρωί του Σαββάτου στο ραδιόφωνο του BBC παραδέχτηκε πως «θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» για την αντιμετώπιση των κλοπών πριν αυτές γίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι μέλος του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για τις κλοπές απολύθηκε, ενώ και ο Χάρτβιχ Φίσερ, ο διευθυντής του Μουσείου, δήλωσε την παραίτησή του αφού παραδέχτηκε ότι η έρευνα του 2021 -όταν υπήρξαν οι πρώτες αναφορές για κλεμμένους θησαυρούς- διεξήχθη με λάθος τρόπο.

Το Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται υπό πίεση από τότε που αποκαλύφτηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός θησαυρών δηλώθηκε ότι «λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές». Τα εν λόγω αντικείμενα χρονολογούνταν από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και είχαν φυλαχθεί κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να ανακτούμε ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα».  «Πιστεύουμε ότι υπήρξαμε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται τα αντικείμενα που χάθηκαν, είπε ότι «ορισμένα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας συνεργάζονται ενεργά μαζί μας».

Είπε ότι είναι βέβαιος ότι «οι έντιμοι άνθρωποι» θα επιστρέψουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν να έχουν κλαπεί, αλλά αναγνώρισε ότι «άλλοι μπορεί να μην το κάνουν». Αναγνώρισε ότι το περιστατικό έβλαψε τη φήμη του Μουσείου, αλλά δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στο να «καθαρίσει το χάος».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ανακρίνει έναν ύποπτο, που πιθανολογείται ότι είναι ο μέχρι πρότινος επιμελητής των ελληνικών συλλογών του Βρετανικού Μουσείου Πίτερ Χιγκς, ο οποίος απολύθηκε.

Ο έμπορος τέχνης Ιτάι Γκρέιντελ, εξάλλου, αποδέχθηκε τη συγνώμη του παραιτηθέντος διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ. Στη δήλωση παραίτησης την Παρασκευή ο κ. Φίσερ παραδέχθηκε πως ήταν εσφαλμένη κρίση η κριτική που είχε ασκήσει στον κ. Γκρέιντελ διότι όταν είχε ενημερώσει το Μουσείο για τις κλοπές δεν είχε παρουσιάσει το πλήρες μέγεθός τους. Η δήλωσή του είχε επικριθεί ως απόπειρα αποποίησης ευθύνης.

Όπως έγινε γνωστό αργά την Παρασκευή, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς συμφώνησε οικειοθελώς να αποσυρθεί από τα συνήθη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές.

Ο Βρετανοδανός κ. Γκρέιντελ είπε ότι η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τον κ. Γουίλιαμς παρά τον κ. Φίσερ, καθώς ο πρώτος ήταν ο αρχικός δέκτης των πληροφοριών περί των κλοπών, αλλά αντέδρασε με «ανικανότητα απίστευτης κλίμακας».