Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν θεωρείται νεκρός αλλά οι θεωρίες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε έχουν φουντώσει. Ο ηγέτης της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ήταν αναμφισβήτητα μία ενοχλητική μύγα για το Κρεμλίνο. Όχι μόνο το διάστημα μετά την ανταρσία του, αλλά και αρκετούς μήνες νωρίτερα όταν ζητούσε επίμονα και δημόσια πρόσθετες προμήθειες για να ολοκληρώσει την κατάληψη του Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μισθοφόροι του είχαν ηγετικό ρόλο.
Οι εκκλήσεις του έκαναν θόρυβο, ασκούσαν κριτική στην στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, οι προσπάθειες της οποίας να θέσει υπό τον έλεγχό της την οργάνωση έβγαλε εκτός ελέγχου τον Πριγκόζιν αποφασίζοντας να εισβάλει στη Ρωσία.
Μπορεί να έκανε πίσω και να έκλεισε συμφωνία για την εξορία του στη Λευκορωσία, ωστόσο, η υπόθεση κάπου «βρώμαγε». Πώς μπορούσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο είναι γνωστό ότι θεωρεί ότι η αρμόζουσα τιμωρία για τους προδότες είναι ο θάνατος, να άφησε τον άνθρωπο που χαρακτήρισε προδότη να διαφύγει; Έστω και στην εξορία της Λευκορωσίας. Όχι βέβαια ότι τήρησε την συμφωνία, καθώς τον είδαμε να σουλατσάρει στη Ρωσία λίγες μόλις μέρες μετά την συμφωνία.
«Αυτό το μυστήριο φαίνεται να έχει λυθεί με κάτι που φαίνεται σαν μια πράξη εκδίκησης ελαφρώς καθυστερημένη. Με μια σκηνή που δεν θυμίζει πλέον το Νονό, το αεροπλάνο του Πριγκόζιν καταρρίφθηκε και όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν, φέρεται να σκοτώθηκαν», σχολιάζει ο Ντάνιελ Φριντ του Atlantic Council.
Αν και οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, υποθέτουμε ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά για στοχευμένο χτύπημα, συνεχίζει, παρατηρώντας ωστόσο κάτι ασυνήθιστο στον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να έφυγε από τη ζωή ο Πριγκόζιν.
«Το μόνο ασυνήθιστο στοιχείο είναι ότι ο Πριγκόζιν δεν έπεσε από κάποιο παράθυρο ούτε δέχθηκε πυροβολισμούς στο δρόμο ή στις σκάλες του διαμερίσματός του, όπως άλλοι αντίπαλοι του Κρεμλίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο διέψευσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή για τον θάνατο του Πριγκόζιν. «Όλα αυτά είναι ένα απόλυτο ψέμα και εδώ, όταν καλύπτετε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στα γεγονότα. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ακόμα. Πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ανακριτικών ενεργειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πιο ισχυρός ή δολοφονικά ασταθής; Πώς επηρεάζει τον Πούτιν ο θάνατος του Πριγκόζιν
Επιχειρώντας μάλιστα να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στην περίπτωση Πριγκόζιν ο Φριντ καταλήγει σε τρεις εκτιμήσεις:
- Το παράξενο θέαμα της αρχικής επιεικούς μεταχείρισης του Πριγκόζιν έχει τελειώσει. Η καθυστέρηση πιθανόν σήμαινε μόνο ότι ο Πούτιν έπρεπε να μετρήσει τον βαθμό υποστήριξης του Πριγκόζιν προτού ενεργήσει.
- Το νέο στιλ του Πούτιν, τύπου μένω ψύχραιμος σε μια κρίση και εξολοθρεύω τους αντιπάλους μου ακολουθώντας δικούς μου όρους και χρονοδιάγραμμα, πιθανότατα ενισχύει τη θέση του βραχυπρόθεσμα. Η ασυνέπεια και η φαινομενική αμφιταλάντευση την ημέρα της ανταρσίας και λίγο μετά, η οποία δημιούργησε εικασίες ότι ο Πούτιν είναι ευάλωτος, έχει αντικατασταθεί.
- Ένας ηγέτης που διατηρεί την εξουσία μέσω του φόβου μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα. Όμως αυτός ο κανόνας σημαίνει ένα τίμημα για τη χώρα. Ο Πούτιν έχει πάρει κακές αποφάσεις, όπως η έναρξη ενός πολέμου με την Ουκρανία που η Ρωσία δεν φαίνεται να κερδίζει. Δεν μπορεί να πληρώσει κανένα άμεσο τίμημα για αυτήν την απόφαση (ή άλλες κακές), εκτός και αν αποτύχει, στο πεδίο της μάχης ή με άλλο τρόπο. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε να είναι ευάλωτος. Ένας άνθρωπος όπως ο Πούτιν, όπως δείχνει η ιστορία, έχει πράκτορες και υπηρέτες αλλά όχι πραγματικούς συμμάχους ή φίλους.