Ο θάνατος του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, μόλις δύο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, έχει δημιουργήσει πλήθος εικασιών για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Οι περισσότερες δείχνουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια καθυστερημένη εκδίκηση για την ανταρσία της Wagner.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το αεροπορικό δυστύχημα ήταν μια δολοφονική επίθεση που πιθανώς εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Ηνωμένο Βασίλειο «βλέπει» επίσης για πιθανό το ενδεχόμενο το τζετ να καταρρίφθηκε σκόπιμα, αν και η ακριβής αιτία της συντριβής δεν είναι ακόμη σαφής. Η έρευνα της Ρωσίας φαίνεται να εξετάζει τη θεωρία μιας βόμβας στο αεροπλάνο.
Σχολιάζοντας την Παρασκευή το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «απολύτως ψευδείς» ισχυρισμούς και διέψευσε πως έδωσε εντολή για τον θάνατο του Πριγκόζιν. Ωστόσο, απέφυγε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες.
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από αυτό το αεροπορικό δυστύχημα και τους τραγικούς θανάτους των επιβατών του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Φυσικά, στη Δύση, όλη αυτή η εικασία παρουσιάζεται από μια γνωστή οπτική γωνία».
«Όλα αυτά είναι ένα απόλυτο ψέμα και εδώ, όταν καλύπτετε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στα γεγονότα. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ακόμα. Πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ανακριτικών ενεργειών», συνέχισε.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα συνεχίζεται και υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Πριγκόζιν. Είπε επίσης ότι είναι αδύνατο να πει αν ο Πούτιν θα παρευρεθεί στην κηδεία του και ότι ο πρόεδρος έχει «πολύ γεμάτο πρόγραμμα».
Αναφερόμενος στην Wagner, είπε ότι η ομάδα μισθοφόρων δεν είχε επίσημη νομική ύπαρξη και υπήρχε ως μια ομάδα που είχε «μεγάλη συμβολή» στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, επαινώντας μάλιστα τον «ηρωισμό» των μαχητών της.