Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής ενός ιδιωτικού αεροσκάφους στο οποίο ήταν επιβάτης ο ηγέτης της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι θεωριών για το τι συνέβη, το πώς βρέθηκε σε αυτό το σκάφος ο Πριγκόζιν μαζί με τον υπαρχηγό του Ντμίτρι Ούτκιν, την αιτία της συντριβής και ακόμη αν τελικά βρισκόταν μέσα σε αυτό ο Πριγκόζιν.
Αναμφισβήτητα το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν κυκλοφορούσε όχι μόνο εντός της ρωσικής επικράτειας αλλά εντός της Μόσχας δεδομένης της οργής του Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner τον περασμένο Ιούνιο την οποία ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «προδοσία» δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ένιωθε άραγε τόσο ισχυρός και ασφαλής; Είχε υπάρξει κάποια συνάντηση ή επικοινωνία του Πριγκόζιν με τους συνεργάτες του Πούτιν ή ακόμη και με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο και είχε λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του; Γιατί μετακινήθηκε αεροπορικώς μαζί με το νούμερο 2 της Wagner με κίνδυνο να μείνει η ομάδα ακέφαλη σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στην πτήση;
Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη εκφρασθεί επισήμως αλλά η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Rosaviatsia) επιβεβαίωσε ότι στο Embraer SA Legacy 600 επενέβαιναν ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν. Επιβεβαίωση του θανάτου των δύο έκανε στην πλατφόρμα Telegram και ο λογαριασμός Grey Zone που θεωρείται online «φωνή» της Wagner. Μάλιστα στο Grey Zone γίνεται λόγος για «ενέργεια εναντίον της Ρωσίας που έκαναν κάποιοι προδότες». Στο αεροσκάφος επενέβαιναν επτά επιβάτες που όλοι καταγράφονται ως υψηλόβαθμα στελέχη της Wagner και τρία μέλη του πληρώματος.
Όμως είναι πολλοί εκείνοι που δηλώνουν δύσπιστοι στο άκουσμα της είδησης. Θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν δηλώθηκε κανονικά με το όνομα του στη λίστα των επιβατών μιας ιδιωτικής πτήσης κάτι που ακόμη και πριν την ανταρσία δεν θα έπρεπε να συμβεί πολύ περισσότερο μετά από όσα έγιναν τον Ιούνιο αφού υποτίθεται ότι ο Πριγκόζιν κρυβόταν και τα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε να παίρνει να είναι πολλών επιπέδων.
Υπάρχει επίσης προβληματισμός για το γεγονός ότι ακούστηκαν περισσότερες από μια εκρήξεις πριν την συντριβή του αεροσκάφους. Καταγράφεται επίσης ως περίεργο το γεγονός ότι η σελίδα του Πριγκόζιν στη Wikipedia άλλαξε αμέσως μόλις διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για τη συντριβή του αεροσκάφους και πριν υπάρξουν κάποια πιο έγκυρα στοιχεία όπως για παράδειγμα, η αναγνώριση της σορού του. Ύποπτη χαρακτηρίζεται επίσης και η ταχύτατη επιβεβαίωση του θανάτου του Πριγκόζιν από τα φιλικά σε αυτόν social media. Όσοι δυσπιστούν εκτιμούν ότι θα δηλωθεί ότι ο Πριγκόζιν απανθρακώθηκε ή διαμελίσθηκε και ότι για κάποιο λόγο δεν υπάρχει σορός προς αναγνώριση ή ότι θα γίνει εμφύτευση στοιχείων στο σημείο της συντριβής που θα επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Πριγκόζιν. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ακόμη και αν βρισκόταν στο αεροσκάφος που συνετρίβη ο Πριγκόζιν κατάφερε όχι μόνο να επιζήσει αλλά και να εξαφανιστεί.
Ρώσοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πάντως ότι ο Πριγκόζιν βρισκόταν στο αεροσκάφος επιστρέφοντας στη Μόσχα από μια αποστολή στην Αφρική. Να σημειωθεί ότι το 2019 είχε κυκλοφορήσει και πάλι η είδηση του θανάτου του Πριγκόζιν σε συντριβή στρατιωτικού αυτή τη φορά αεροσκάφους στο οποίο υποτίθεται ότι επενέβαινε αλλά τελικά η είδηση αποδείχτηκε ψευδής. Θα συμβεί κάτι παρόμοιο και αυτή την φορά ή ο ηγέτης της Wagner με την μυθιστορηματική ζωή βρισκόταν πράγματι στο Embraer; Πρόκειται σίγουρα για ένα σήριαλ που θα έχει και άλλα επεισόδια και μένει να δούμε την κατάληξη που θα υπάρξει.
Naftemporiki.gr
Διαβάστε ακόμα:
Πριγκόζιν: Τα έργα και οι ημέρες του ηγέτη της διαβόητης Wagner