Το Καμπ Ντέιβιντ δεν είχε γνωρίσει τέτοιες ιστορικές μέρες από το 1978. Η θερινή κατοικία των Αμερικανών προέδρων υπήρξε μάρτυρας της συμφιλίωσης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ υπό την αιγίδα του Τζίμι Κάρτερ πριν από 45 χρόνια. Αυτό άλλαξε εντελώς την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και απελευθέρωσε το Ισραήλ από την πλήρη απομόνωση στην περιοχή.
Σήμερα, ένας άλλος Δημοκρατικός Πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, ελπίζει να γράψει ιστορία με παρόμοιο τρόπο, υποδεχόμενος από χθες τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιόλ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Η σύνοδος του Καμπ Ντέιβιντ είναι ιστορική, επειδή η σχέση μεταξύ της Νότιας Κορέας και της πρώην κατοχικής δύναμης Ιαπωνίας ήταν βαθιά κλονισμένη. Ο Γιουν και ο Κισίντα αντιμετωπίζουν επίσης ισχυρή αντίσταση από τον ίδιο τους τον πληθυσμό για την πολιτική προσέγγισης τους.
Στη Νότια Κορέα υπάρχει μαλιστα ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς η σκληρή 40χρονη ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου από το 1910 έως και το 1945, έχει αφήσει βαθιές πληγές.
«Η βελτίωση των σχέσεων με την Ιαπωνία είναι σημαντική. Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει να εργαστούμε για τη διμερή μας σχέση για το μέλλον, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης: «Οι δύο χώρες μας θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους ενόψει των διεθνών προκλήσεων.Και οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα εποχή ως εταίροι.Όλοι για έναν: Στενή συνεργασία ως αμοιβαία διαβεβαίωση»
Η Κίνα …ενώνει
Τελικά, αυτές οι διαφορές συρρικνώνονται ενόψει των απειλών από κοινούς αντιπάλους, κυρίως την Κίνα. Με την πρώτη τους τριμερή σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ , η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έστειλαν ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην Κίνα αλλά και τη Βόρεια Κορέα, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή εταιρικής σχέσης».
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν σε αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας και τις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, την ενίσχυση της αμυντικής αντιπυραυλικής συνεργασίας και μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση απειλών σε μία από τις χώρες.
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την πρώτη σύνοδο κορυφής σε αυτή τη μορφή ως «ιστορική στιγμή». Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν, είπε ότι το Καμπ Ντέιβιντ θα μείνει στη μνήμη ως «ένα ιστορικό μέρος όπου η Δημοκρατία της Κορέας, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και θα παίξουν βασικούς ρόλους για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και την αύξηση της ευημερίας»
Σφοδρή κριτική στο Πεκίνο
Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι καλεσμένοι του χρησιμοποίησαν μάλιστα ασυνήθιστα βίαια λόγια για την πολιτική της Κίνας , την οποία κατηγόρησαν για «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo στα ύδατα του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση. «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για ενέργειες που δεν συνάδουν με τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ευημερία».
Η Κίνα διεκδικεί μεγάλες εκτάσεις της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Ωστόσο, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν ακόμη και το Μπρουνέι διεκδικούν επίσης θαλάσσιες περιοχές εκεί.
Οι ΗΠΑ και οι γείτονες της Κίνας κατηγορούν τη χώρα για αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τις κινεζικές εδαφικές αξιώσεις το 2016. Αλλά η Κίνα αγνοεί την ετυμηγορία. Για χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία. Στις αρχές Ιουλίου, η κινεζική ηγεσία απηύθυνε μάλιστα έκκληση στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αντισταθούν στον «αναγκαστικό εκφοβισμό και την κυριαρχία», αναφερόμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι New York Times βλέπουν μάλιστα σοβαρούς κινδύνους πολέμου στην Ασία και επισημαίνουν τη σημασία της τριμερούς συνόδου κορυφής: «Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ένα πιο ενωμένο μέτωπο μεταξύ της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ περισσότερα από έναν απλό πολλαπλασιαστή δύναμης. Αυτό είναι μια γεωπολιτική επιταγή σε μια εποχή που χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία συμβάλλουν στην ανελευθερία,τον οικονομικό καταναγκασμό και τις επιθέσεις κατά των παγκόσμιων κανόνων», αναφέρουν οι NYT.
Στενή στρατιωτική συνεργασία
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν στη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ μια νέα συμμαχία, συγκρίσιμη με το ΝΑΤΟ χωρίς στρατιωτική υποχρέωση παροχής βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης, αλλά με πολλά πράγματα που αποτελούν τον πυρήνα της διατλαντικής συμμαχίας. Στενή αμυντική και μυστική συνεργασία, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια,ένα τριμερές «κόκκινο τηλέφωνο» και αμοιβαίες υποσχέσεις για άμεσο συντονισμό σε συγκρούσεις.
«Οποιεσδήποτε προκλήσεις και επιθέσεις εναντίον οποιασδήποτε από τις τρεις χώρες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, «θα πυροδοτήσουν μια διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτό το τριμερές πλαίσιο και η αλληλεγγύη μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή και σκληρή».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «ξεκινάμε εδώ μια σειρά από πρωτοβουλίες που δεν είναι παρά θεσμικές αλλαγές: Συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, οικονομίας, τεχνολογίας,διαβουλεύσεων και γυμνασίων . Αυτό θα δημιουργήσει δυναμική, μήνα με τον μήνα, χρόνο με το χρόνο , που θα κάνει τη σχέση μας πιο δυνατή και πιθανώς και μόνιμη»
Σε ένα επόμενο βήμα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα μπορούσαν ίσως ακόμη και να συνδέσουν τα συστήματα αεράμυνας τους για να αναχαιτίσουν πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα ή την Κίνα, με συντονισμένο τρόπο.
Οι νέοι σύμμαχοι συμφώνησαν σε μια κοινή γλώσσα για την αντιμετώπιση των απειλών της Κίνας προς την Ταϊβάν υποσχόμενοι αντίσταση σε «κάθε προσπάθεια μονομερούς αλλαγής του status quo μέσω της χρήσης όπλων», σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γιουν.
Οπως γράφει η εφημερίδα Lianhe Zaobao. από τη Σιγκαπούρη , η Κίνα τίθεται πλέον υπό αυξανόμενη πίεση: «Από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να βάζει την Κίνα στη θέση της.Μετά από πολυάριθμες στρατιωτικές συμμαχίες στην περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού, μια αμυντική συμμαχία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κάνει τον αέρα όλο και πιο αραιό για την Κίνα», επισημαίνει η Lianhe Zaobao.
Μένει φυσικά να δούμε πώς θα αντιδράσει η Κίνα. Προς το παρόν , το Πεκίνο έχει να αντιμετωπίσει βέβαια μεγάλες φουρτούνες στην οικονομία.
Οπως προειδοποιούν όμως οι λονδρέζικοι Times , τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας «δεν πρέπει να είναι λόγος για τους δυτικούς πολιτικούς να θριαμβεύουν. Ούτε κι αν ο διακηρυγμένος στόχος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για διπλασιασμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μεταξύ 2020 και 2035 φαίνεται τώρα σαν κενό καύχημα. Η οικονομική αδυναμία της Κίνας αποτελεί επίσης απειλή για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.