Μία «συνηθισμένη» νοσοκόμα, ένα νέο κορίτσι, που έβγαινε, έκανε πάρτι, διακοπές ήταν ακόμη και η «ψυχή της παρέας» αποδείχθηκε κατά συρροή δολοφόνος. Η Λούσι Λέτμπι σκότωσε 7 βρέφη που ήταν υπό τη φροντίδα της σε μονάδα νεογνών νοσοκομείου και αποπειράθηκε να σκοτώσει αρκετά ακόμη. Σε κάποια εξ αυτών προκάλεσε μόνιμες βλάβες, που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν σε όλη τους τη ζωή.
Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τη Βρετανία. Οι πληροφορίες που ήρθαν μέσα από τη δίκη της, αλλά και από ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων στο φως σοκάρουν όχι μόνο για τη δράση της «ψυχρής, βάναυσης και αδίστακτης», όπως την περιέγραψαν οι αρχές, δολοφόνου, αλλά και για την αδράνεια της διοίκησης του νοσοκομείου, στο οποίο εργαζόταν.
Το ρεπορτάζ του BBC είναι άκρως αποκαλυπτικό. Ο επικεφαλής σύμβουλος στη μονάδα νεογνών του Countess of Cheste, όπου εργαζόταν η Λούσι Λέτμπι, κατήγγειλε στο βρετανικό δίκτυο ότι τα αφεντικά του νοσοκομείου όχι μόνο απέφυγαν να διερευνήσουν τις κατηγορίες εναντίον της νοσηλεύτριας, αλλά και προσπάθησαν να φιμώσουν τους γιατρούς.
Το νοσοκομείο καθυστέρησε επίσης να καλέσει την αστυνομία παρά τις προειδοποιήσεις πολλών μηνών ότι η νοσοκόμα μπορεί να σκότωνε μωρά.
Η πρώτη προειδοποίηση τον Οκτώβριο του 2015
Ο επικεφαλής σύμβουλος της μονάδας Δρ Στίβεν Μπρέρι εξέφρασε για πρώτη φορά επισήμως ανησυχίες για τη Λέτμπι τον Οκτώβριο του 2015. Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι 3 βρεφών, ενώ εκείνη είχε υπηρεσία.
Δεν έγινε καμία ενέργεια και εκείνη συνέχισε να επιτίθεται σε άλλα πέντε μωρά, σκοτώνοντας δύο. Οι πέντε πρώτες δολοφονίες συνέβησαν όλες μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2015 και – παρά τις προειδοποιήσεις πολλών μηνών – οι δύο τελευταίοι έγιναν τον Ιούνιο του 2016.
Το BBC Panorama και το BBC News διερεύνησαν το πώς η Λέτμπι είχε τη δυνατότητα να δολοφονεί και να βλάπτει τόσα πολλά μωρά για τόσο μεγάλο διάστημα. Η έρευνα αποκαλύπτει έναν κατάλογο αποτυχιών και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πώς το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στους θανάτους.
Ο Μπρέρι ζήτησε να απομακρυνθεί η Λέτμπι. Η διοίκηση του νοσοκομείου αρχικά αρνήθηκε, παρά το γεγονός πως ήταν σαφές ότι ήταν το μόνο πρόσωπο που ήταν πάντα εκεί στους θανάτους των βρεφών. Μάλιστα ο διοικητής ου νοσοκομείου ζήτησε από τους γιατρούς να ζητήσουν συγγνώμη από τη Λέτμπι και τους είπε να σταματήσουν να κάνουν κατηγορίες εναντίον της. Δύο σύμβουλοι έλαβαν εντολή να παρευρεθούν στη διαμεσολάβηση με τη Λέτμπι, παρόλο που υποψιάζονταν ότι σκότωνε μωρά
Όταν τελικά απομακρύνθηκε από τη μονάδα νεογνών, διορίστηκε στο γραφείο κινδύνου και ασφάλειας ασθενών, όπου είχε πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα από τη μονάδα νεογνών και ήταν κοντά σε ανώτερα στελέχη των οποίων η δουλειά ήταν να την ερευνήσουν.
Ίσως έχει σκοτώσει πάνω από 7 βρέφη
Πέρα από τις επτά καταδικαστικές αποφάσεις για φόνο, η Λέτμπι ήταν σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια ακόμη 6 θανάτων βρεφών στο νοσοκομείο. Η αστυνομία έχει επεκτείνει την έρευνά της.
Επιπλέον δύο μωρά πέθαναν επίσης ενώ η Λέτμπι εργαζόταν στο Νοσοκομείο του Λίβερπουλ
Καλοκαίρι 2015: «Κάτι τρέχει με τη Λούσι»
Πριν από τον Ιούνιο του 2015, υπήρχαν περίπου δύο ή τρεις θάνατοι βρεφών το χρόνο στη μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Countess of Chester. Όμως το καλοκαίρι του 2015 συνέβαινε κάτι ασυνήθιστο.
Μόνο τον Ιούνιο, τρία μωρά πέθαναν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι θάνατοι ήταν απροσδόκητοι. Έτσι ο Δρ. Στίβεν Μπρέρι, επικεφαλής σύμβουλος στη μονάδα νεογνών, ζήτησε μια συνάντηση με τον διευθυντή της μονάδας, Έριαν Πάουελ, και τη διευθύντρια νοσηλευτικής του νοσοκομείου Άλισον Κέλι.
«Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς», λέει ο Δρ Μπρέρι. Μια ανάλυση προσωπικού αποκάλυψε ότι η Λούσι Λέτμπι είχε υπηρεσία και στους τρεις θανάτους. «Νομίζω ότι μπορώ να θυμηθώ ότι είπα, “Ω, όχι, δεν μπορεί να είναι η Λούσι. Όχι η καλή Λούσι”»λέει στο BBC.
5 θάνατοι, αλλά η παρουσία της ήταν «συμπτωματική»
Οι τρεις θάνατοι φαινόταν να μην έχουν «τίποτα κοινό». Αρχικά κανείς δεν υποπτευτόταν ανθρώπινη ενέργεια. Αλλά μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, τα πράγματα είχαν αλλάξει. Δύο ακόμη μωρά είχαν πεθάνει και η Λέτμπι είχε βάρδια και στις δύο περιπτώσεις.
Σε αυτό το σημείο, ο Δρ Μπρέρι ανησυχούσε σοβαρά ότι ήταν εκείνη που σκότωνε τα μωρά. Επικοινώνησε ξανά με τον διευθυντή της μονάδας ο οποίος δεν φαινόταν να συμμερίζεται τις ανησυχίες του.
Σε ένα email, από τον Οκτώβριο του 2015, περιέγραψε τη σχέση μεταξύ της Λέτμπι και των απροσδόκητων βρεφικών θανάτων ως «ατυχή». «Κάθε αιτία θανάτου ήταν διαφορετική», είπε, και η σχέση με τη συγκεκριμένη νοσηλεύτρια ήταν απλώς μια σύμπτωση.
Τα ανώτερα στελέχη δεν φάνηκαν να ανησυχούν. Τον ίδιο μήνα – τον Οκτώβριο του 2015 – ο Δρ Μπρέρι εξέφρασε τις ανησυχίες του και στη διευθύντρια νοσηλευτικής. Αλλά και εκείνη κώφευε.
Και άλλοι γιατροί ανησυχούσαν επίσης για τη Λέτμπι. Και δεν ήταν μόνο οι απροσδόκητοι θάνατοι. Άλλα μωρά υπέφεραν από μη θανατηφόρες καταρρεύσεις, που σημαίνει ότι χρειάζονταν επείγουσα ανάνηψη ή βοήθεια με την αναπνοή, χωρίς προφανή κλινική εξήγηση. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις η Λέτμπι ήταν σε υπηρεσία.
Τον Φεβρουάριο του 2016, ένας άλλος σύμβουλος, ο Δρ Ραβί Τζαγιαράμ, είπε ότι την είδε να στέκεται και να παρακολουθεί όταν ένα μωρό – γνωστό ως Baby K – φαινόταν να έχει σταματήσει να αναπνέει.
«Πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για τη Λούσι»
Ο Δρ Μπρέρι επικοινώνησε με την Άλισον Κέλι και τον ιατρικό διευθυντή του νοσοκομείου, Ίαν Χάρβι, για να ζητήσει επείγουσα συνάντηση. Στις αρχές Μαρτίου, έγραψε επίσης στον Έριαν Πάουελ: «Πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για τη Λούσι».
Πέρασαν τρεις μήνες και άλλα δύο μωρά παραλίγο να πεθάνουν, πριν – τον Μάιο του ίδιου έτους – ο Δρ Μπρέρι συναντηθεί επιτέλους με ανώτερα στελέχη που είχε ζητήσει. «Δεν υπήρχε αμφιβολία για τις ανησυχίες μου σε εκείνη τη συνάντηση», λέει.
Αλλά άλλοι στη συνάντηση φάνηκαν να τις αρνούνται. Η Λέτμπι συνέχισε έτσι να εργάζεται. Και να προσπαθεί να σκοτώσει.
Ιούνιος 2016: Το σημείο καμπής
Στις αρχές Ιουνίου, ένα ακόμη μωρό είχε καταρρεύσει. Στη συνέχεια, προς το τέλος του μήνα, δύο από τα τρία πρόωρα τρίδυμα πέθαναν απροσδόκητα μέσα σε 24 ώρες το ένα από το άλλο. Η Λέτμπι ήταν σε βάρδια και στις δύο περιπτώσεις.
Μετά το θάνατο του δεύτερου τριδύμου, ο Δρ. Μπρέρι παρακολούθησε μια συνάντηση για την ψυχολογική κατάσταση του προσωπικού.
Λέει ότι ενώ άλλοι έμοιαζαν να «καταρρέουν μπροστά στα μάτια σου σχεδόν», η Λέτμπι δεν δέχθηκε ότι είναι κουρασμένη ή αναστατωμένη. «Όχι, αύριο θα επιστρέψω στη βάρδια», του είπε. «Ήταν πολύ χαρούμενη και σίγουρη που ήρθε στη δουλειά», λέει.
Για τον Δρ. Μπρέρι και τους συναδέλφους του συμβούλους, οι θάνατοι των δύο τριδύμων ήταν ένα οριακό σημείο. Εκείνο το απόγευμα ζήτησε και πάλι την απομάκρυνσή της. Έλαβε και πάλι αρνητική απάντηση. Ρώτησε τα ανώτατα στελέχη για το αν αντιλαμβάνονταν πως παίρνουν αυτή την απόφαση ενάντια στις επιθυμίες επτά συμβούλων παιδίατρων και αν θα αναλάμβαναν την ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε άλλα μωρά την επόμενη μέρα. Του είπαν ένα ξερό «ναι».
Την επόμενη μέρα, ένα άλλο μωρό – γνωστό ως Baby Q – παραλίγο να πεθάνει, και πάλι ενώ η Λέτμπι ήταν σε υπηρεσία. Η νοσοκόμα δούλεψε ακόμη τρεις βάρδιες προτού τελικά απομακρυνθεί από τη μονάδα νεογνών – περισσότερο από ένα χρόνο μετά το πρώτο περιστατικό.
Οι ύποπτοι θάνατοι και οι καταρρεύσεις σταμάτησαν. Όταν τελικά η αστυνομία άρχισε την έρευνά της βρήκε στο σπίτι της μεταξύ άλλων ένα ημερολόγιο στο οποίο ξεχώριζε η λέξη μίσος (hate), ενώ η ίδια αυτοχαρακτηριζόταν “σατανική” (evil).