Skip to main content

Ουκρανία: Τι είναι τα USV που έφεραν νέα εποχή στον πόλεμο της θάλασσας

Η ικανότητά τους να μεταφέρουν μεγάλα εκρηκτικά φορτία και να χτυπούν στην ίσαλο γραμμή των πλοίων τα καθιστά πιο επικίνδυνα από τα εναέρια όπλα, όπως οι πύραυλοι και οι βόμβες

Στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία έχει ανοίξει μια νέα εποχή του ναυτικού πολέμου,  χρησιμοποιώντας θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη – οπλισμένα με εκρηκτικά και σχεδιασμένα να πυροδοτούνται όταν εμβολίζουν τους στόχους.

“Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει τα εκρηγνυόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας ( USV) ως εξαιρετικά αποτελεσματικά όπλα εναντίον του ρωσικού στόλου, ακόμη και υποδομών”, δήλωσε ο Scott Savitz, ανώτερος αναλυτής του ερευνητικού οργανισμού RAND Corporation.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Savitz, η ικανότητα των sea drones να μεταφέρουν μεγάλα εκρηκτικά φορτία και να χτυπούν στην ίσαλο γραμμή των πλοίων τα καθιστά πιο επικίνδυνα από τα εναέρια όπλα, όπως οι πύραυλοι και οι βόμβες. Το σχετικά χαμηλό κόστος τους εξάλλου, επιτρέπει στην Ουκρανία να οργανώνει πολλαπλές επιθέσεις οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Το 2022, ο Ζελένσκι ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός στόλου ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την προστασία των ουκρανικών πόλεων από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα που εκτοξεύονται από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στις 29 Οκτωβρίου 2022, η Ουκρανία χρησιμοποίησε sea drones για να επιτεθεί σε πολεμικά της πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Τι αναγκάστηκε να κάνει η Μόσχα

Από την επίθεση δεν βυθίστηκε κανένα πλοίο, αλλά ανάγκασε τη Μόσχα να ενισχύσει την άμυνά της στα λιμάνια της Κριμαίας ενώ την αποθάρρυνε από το να καταπλεύσει ο στόλος, εκτός της προστασίας του λιμανιού.

Oi επανειλημμένες επιθέσεις με τη χρήση USV, ανάγκασαν επίσης τη Ρωσία να ενισχύσει την ασφάλεια στην είσοδο του λιμανιού. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση διχτυών, ποντονίων και φραγμάτων, καθώς και την τοποθέτηση δελφινιών εκπαιδευμένων να εντοπίζουν δύτες του εχθρού.

Οι επανειλημμένες επιθέσεις των Ουκρανών ανάγκασαν τη Ρωσία να ενισχύσει την ασφάλεια στην είσοδο του στρατιωτικού λιμανιού της Σεβαστούπολης.

Σύμφωνα με τον H. I. Sutton, έναν ανεξάρτητο αμυντικό αναλυτή, η Ρωσία προσπαθεί επίσης να καμουφλάρει τα πολεμικά της πλοία βάφοντας την πλώρη και την πρύμνη με σκούρα χρώματα. Αυτή η τεχνική – η οποία παραπέμπει στο καμουφλάζ  “θάμβωσης” (Dazzle camouflage)  του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που σχεδιάστηκε για να αποκρύπτει την πορεία και την ταχύτητα ενός πλοίου στη θάλασσα – αποσκοπεί στο να μπερδέψει τους χειριστές των sea drones και να τους εμποδίσει να αναγνωρίσουν εύκολα τα σημαντικά πλοία.

Σύμφωνα με τον Sutton, όλα αυτά τα μέτρα καταδεικνύουν ότι “το ρωσικό ναυτικό λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την απειλή των θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροπλάνων”.

naftemporiki.gr