Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αναμένεται να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των τριών χωρών που ξεκινά σήμερα στο Καμπ Ντέιβιντ.
«Πρόκειται να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα κοινών ασκήσεων για πολλά χρόνια καθώς και μια «δέσμευση» για διαβουλεύσεις σε καταστάσεις κρίσης» τόνισε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα και του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ.
Αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια θα αφορούν «όλους τους τομείς, στον αέρα, στη στεριά, στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο», είπε ο Σάλιβαν υποσχόμενος επίσης ενισχυμένο συντονισμό όσον αφορά την άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων.
«Κόκκινο τηλέφωνο»
Για να τονίσει καλύτερα τη σημασία της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος επέλεξε το Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων, που συνδέεται ιστορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα δεσμευτούν μάλιστα ότι θα πραγματοποιούν μια τέτοια συνάντηση κάθε χρόνο.
Οι τρεις χώρες θα δημιουργήσουν επίσης ένα κανάλι επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης υψηλού επιπέδου, ένα είδος «κόκκινου τηλεφώνου» σε μια περιοχή που ζει υπό την απειλή του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και φοβάται μια εισβολή στην Ταϊβάν από την Κίνα.
Όχι ΝΑΤΟ του Ειρηνικού
«Ξεκινάμε μια νέα εποχή και διασφαλίζουμε ότι αυτή η νέα εποχή θα διαρκέσει», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η ενισχυμένη τριμερής συνεργασία «δεν θα είναι ένα ΝΑΤΟ για τον Ειρηνικό».
Η δημιουργία μιας αμοιβαίας αμυντικής συμμαχίας παρόμοιας με την Οργάνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «δεν είναι ρητός στόχος», επέμεινε ο Σάλιβαν, διαβεβαιώνοντας ότι η σύνοδος κορυφής της δεν σχεδιάστηκε «εναντίον οποιουδήποτε», παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει ήδη επικρίνει έντονα την πρωτοβουλία.
Στη συνεργασία αυτή αντιτάχθηκε και η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Το Πεκίνο δεν κρύβει την εχθρότητά του σε αυτόν τον νέο τριμερή διάλογο. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, για παράδειγμα, προειδοποίησε μάλιστα πρόσφατα τη Σεούλ και το Τόκιο: «Μπορείτε να βάψετε ξανθά τα μαλλιά σας ή να λεπτύνετε τη μύτη σας όσο θέλετε, αλλά δεν θα είστε ποτέ Ευρωπαίοι ή Δυτικοί, δεν μπορείτε να γίνετε Δυτικοί. Πρέπει να ξέρουμε πού είναι οι ρίζες μας».
«Οδυνηρό παρελθόν»
Αντίθετα, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι έτοιμες να στραφούν προς τη Δύση, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν ένα οδυνηρό παρελθόν: αυτό του σκληρού αποικισμού της κορεατικής χερσονήσου από τους Ιάπωνες μεταξύ 1910 και 1945.
Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι η προσέγγιση δεν είναι ομόφωνη στην κοινή γνώμη της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, παρά τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα.
«Δεν αρκούν οι διαρθρωτικές κινήσεις για να επιτευχθεί μια προσέγγιση, χρειάστηκε η έλευση δύο ηγετών στην εξουσία», σχολίασε η Μίρα Ραπ -Χούπερ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, αναφερόμενη στον Φούμιο Κισίντα και τον Γιουν Σουκ Γεόλ.
Η Ουάσιγκτον προφανώς στηρίζεται επίσης στις διαπροσωπικές δεξιότητες του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει φροντίσει ιδιαίτερα τη σχέση του με την Ιαπωνία καθώς και με τη Νότια Κορέα.