Skip to main content

Μαγιόρκα: Το «colpo grosso» ακτιβιστών για να κρατήσουν τους τουρίστες μακριά από τις παραλίες

Η ομάδα Manacor Caterva επικρίνει τον "συνωστισμό" στις παραλίες, και τον "μαζικό τουρισμό".

Ακτιβιστές στη Μαγιόρκα τοποθέτησαν ψεύτικες πινακίδες που προειδοποιούν για μέδουσες και πτώσεις βράχων για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τους τουρίστες μακριά από δημοφιλείς παραλίες.

Το νησί, μια από τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας στη Μεσόγειο, είναι ένα δημοφιλές θέρετρο για τους Ευρωπαίους, με 3,9 εκατομμύρια Γερμανούς και 2,1 εκατομμύρια Βρετανούς να έχουν επισκεφτεί το νησί το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Statista. Το νησί, την ίδια χρονιά δέχθηκε επίσης περίπου 1,8 εκατομμύρια Ισπανούς τουρίστες.

Ενώ οι πινακίδες στα αγγλικά, προειδοποιούν τους παραθεριστές να μείνουν μακριά – τα μηνύματα στα καταλανικά από κάτω ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Μια πινακίδα γράφει στα αγγλικά “Beach Closed” (Παραλία κλειστή) και” απαγορεύεται η κολύμβηση” – αλλά ακριβώς από κάτω το μήνυμα ενημερώνει τους Καταλανούς για το ακριβώς αντίθετο: “Platja Oberta” (Παραλία ανοιχτή).

Μια άλλη πινακίδα ισχυρίζεται ότι η παραλία απέχει σχεδόν τρεις ώρες με τα πόδια, ενώ είναι λίγα μέτρα μακριά.

Κάτω από την εικόνα ενός κολυμβητή που περιβάλλεται από μέδουσες, μια πινακίδα γράφει: “Ανοιχτή παραλία. Όχι σε μέδουσες ή αλλοδαπούς”.

Άλλη προειδοποίηση, κάνει λόγο για τον “κίνδυνο” “πτώσης βράχων” και “κατολισθήσεων”.

Η αντικαπιταλιστική ομάδα Manacor Caterva που βρίσκεται πίσω από τις fake προειδοποιήσεις πινακίδες, κάνει λόγο για χιουμοριστικές επιγραφές, τις οποίες έχει τοποθετήσει στις παραλίες Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner και Cala Bota.

Σε μια ανάρτησή τους στο X, η ομάδα έγραψε: “Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους πινακίδες δεν έχετε παρά να μας το ζητήσετε και θα σας τις στείλουμε σε καλή ποιότητα. Ας συνεχίσουμε τον αγώνα!”

Η ομάδα επικρίνει τον “συνωστισμό” στις παραλίες, και τον “μαζικό τουρισμό”, σε δελτίο τύπου που έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

naftemporiki.gr