Skip to main content

Υεμένη: «Παίρνουμε φαγητό από τους πεινασμένους για τους λιμασμένους»- Ο ΟΗΕ «αναγκάζεται» στον περιορισμό της επισιτιστικής βοήθειας

Ο οργανισμός δεν έχει λάβει παρά το 28% του άνω του ενός δισεκατομμυρίου ποσού που έχει ανάγκη.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης θα λάβουν λιγότερη επισιτιστική βοήθεια ως αποτέλεσμα της έλλεψης χρηματοδότησης, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «θα αναγκασθεί» να περιορίσει την επισιτιστική βοήθεια προς την Υεμένη από το τέλος του Σεπτεμβρίου λόγω «σοβαρής έλλειψης πόρων» που αναγκάζει σε «δύσκολες αποφάσεις σχετικά με περαιτέρω περικοπές στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα τους επόμενους μήνες».

Οι δύσκολες αποφάσεις που αναφέρονται αφορούν στον περιορισμό της βοήθειας προς το 1,8 εκατομμύριο παιδιά αυτήν την χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής σίτισης στο ήμισυ των δικαιούχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν έχει λάβει παρά το 28% του άνω του ενός δισεκατομμυρίου ποσού που έχει ανάγκη. Τον περασμένο χρόνο, ο ΟΗΕ περιέκοψε μερικών την βοήθεια προς 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη.

Χωρίς νέα χρηματοδότηση, ο οργανισμός του ΟΗΕ αναμένει ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν λιγότερη επισιτιστική βοήθεια, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά που υποφέρουν ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού στον κόσμο. Οι μεγάλες περικοπές που ανακοινώθηκαν σε διαφορετικά προγράμματα, θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που επηρεάζονται.

Σημειώνεται πάνω από τα τρία τέταρτα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από την διεθνή βοήθεια εξαιτίας του πολέμου που φέρνει εδώ και μία δεκαετία αντιμέτωπες τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Η Υεμένη θα παραμείνει μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις επισιτιστικής βοήθειας, αλλά οι περικοπές αυτές αντιπροσωπεύουν σημαντική μείωση των προγραμμάτων του οργανισμού στην χώρα», προειδοποιήσε ο οργανισμός δηλώνοντας παράλληλα «έχει πλήρη επίγνωση του πόνου που θα προκαλέσουν αυτές οι περικοπές».

Σχολιάζοντας ο Ρίτσαρντ Ράγκαν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Υεμένη κάνει λόγο για «απίστευτα δύσκολη κατάσταση». «Πρέπει να πάρουμε την τροφή από τους πεινασμένους για να ταΐσουμε τους λιμασμένους», δηλώνει σε ανακοίνωσή του.