Ο Κρίστοφ Μαρία Μιχάλνσκι δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει πώς ήταν δυνατόν να καταλήξει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Πώς ήταν δυνατόν να απουσιάζει η αστυνομία. Ο Μιχάλσκι έχει ειδικευτεί στην επίλυση διενέξεων και τον έλεγχο συναισθηματικών εξάρσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και ο χώρος του ποδοσφαίρου προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Είναι “διαχειριστής συγκρούσεων” (Conflict Navigator).
“Έχω εφεύρει ένα σύστημα με τεχνικές επικοινωνίας για το πώς μπορεί να αποφύγει κανείς συγκρούσεις” είπε μιλώντας στη Deutsche Welle. Δηλαδή βοηθώ ανθρώπους μέσω καθοδήγησης δείχνοντάς τους κατευθύνσεις και βήματα για το πώς θα συγκρούονται μέσα σε κλίμα συνεννόησης. Υπάρχουν πρότζεκτ με διαμεσολαβητές, όταν ανακύπτουν προβλήματα ανάμεσα σε γερμανικές ομάδες ή οπαδικών ενώσεων, για μια ειρηνική επικοινωνία. Γνωρίζω ότι στη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, πχ. στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, υπάρχει μηχανισμός πρόληψης κρουσμάτων βίας, όπου νέοι ποδοσφαιριστές μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια, πρόκειται για ένα νέο πρότζεκτ”.
Προνομιακός χώρος ακροδεξιάς ιδεολογίας
Ο Κρίστοφ Μαρία Μιχάλνσκι ανάτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν αλλά δεν βρήκε περιστατικό θανάτου σε αγώνα ποδοσφαίρου στη Γερμανία.
Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αστυνομική παρουσία και από την άλλη στην ευαισθητοποίηση των αρχών. “Στη Γερμανία το ποδόσφαιρο έχει μεγάλη σημασία, είναι σαν θρησκεία. Το αίσθημα ότι ανήκεις σε ομάδες φιλάθλων έχει την επενέργεια συγκολλητικής ουσίας. Οι άνθρωποι έχουν 3 βασικές ανάγκες, την ασφάλεια, το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου και την εξέλιξη. Η ένταξη σε μια ομάδα προσφέρει ασφάλεια, όταν ομάδες οπαδών συναντώνται για να παρακολουθήσουν ένα ματς δημιουργείται κλίμα οικειότητας, αν και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους”.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι όταν συγκροτούνται ομάδες χούλιγκαν, που μην έχοντας άλλον τρόπο να βγάλουν την εσωτερική τους καταπίεση, χρησιμοποιούν βία στην πιο καθαρή της μορφή.
“Πέστε το όπως θέλετε, πρόκειται για διαταραχή, είναι άνθρωποι με ψυχικά τραύματα που εμφορούνται από ιδεολογία βίας και πατούν στην κυριολεξία επί πτωμάτων”.
Το ποδόσφαιρο έχει αναδειχθεί σε προνομιακό χώρο ακροδεξιών ομάδων για να θηρεύσουν μέλη. “Ο χώρος προσφέρεται για την ανάδειξη αρχέτυπων ανδρισμού, ο αγώνας του άνδρα εναντίον του άνδρα με στόχο τη νίκη” επισημαίνει. Σε αυτό προστίθεται και ακροδεξιά ιδεολογία.
“Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός διεισδύει στην οπαδική σκηνή, στρατολογεί χούλιγκαν, εκμεταλλεύεται την παρουσία των μέσων ενημέρωσης και την εμβέλεια του ποδοσφαίρου για να διαδώσει τις ιδέες του” περιγράφει τη γερμανική πραγματικότητα ο Μιχάλσκι. Η Γερμανία έχει κάνει κάποια ενδιαφέρονται βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και από τις ελληνικές ΠΑΕ. Έχει δημιουργήσει θέση εντεταλμένου για τους οπαδούς αλλά κυρίως για τους Ultras, τους χούλιγκαν. Η ποδοσφαιρική ομάδα Κολωνίας έχει πάνω από 117.900 μέλη και πάνω από 850 εγγραμμένες ενώσεις ή λέσχες μελών.
Εντεταλμένος για τους οπαδούς
Σημείο αναφοράς είναι ο εντεταλμένος για τους φαν. Στην περίπτωση της κολωνέζικης ομάδας είναι ο Ράινερ Βέντελ. Ασχολείται με ανησυχίες, επιθυμίες αλλά και προβλήματα των οπαδών. Και είναι το αυτί και το μάτι της ΠΑΕ. “Οι Ultras διατηρούν τακτική επαφή με τη διοίκηση των ομίλων για να εκφράσουν τις θέσεις τους θέλοντας να παρέμβουν στο στιλ ή ακόμη και στην τακτική του ματς, αυτό νομίζω πάει μακρυά, το θεωρώ σκάνδαλο” διαμαρτύραται ο Μιχάλσκι.
Πηγή: Deutsche Welle