Έξι εβδομάδες μετά την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, με στόχο να ανακαταλάβει τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία, η επιχείρηση χαρακτηρίζεται-μέχρι στιγμής- απογοητευτική καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου πρωθούνται αργά στα νότια και τα ανατολικά της χώρας και με υψηλό κόστος. Αντίστοιχα υψηλές απώλειες καταγράφουν και οι δυνάμεις της Μόσχας, ωστόσο, είναι γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό το πολυεπίπεδο αμυντικό δίκτυο της Ρωσίας δεν έχει «τρυπήσει» ακόμα.
Κάπου εδώ αναδύεται ένα δίλημμα για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τα παίξει όλα για όλα συνεχίζοντας μια επιχείρηση που μπορεί να απαιτεί ακόμα υψηλότερο τίμημα ή να αποδεχτεί μια πολιτικά επιζήμια ήττα, περιορίζοντας όμως τις απώλειες της Ουκρανίας.
Το δίλημμα αυτό φαίνεται πως δεν είναι υποθετικό καθώς πηγές του Newsweek αναφέρουν ότι η μικρή πρόοδος στο πεδίο έχει ανακινήσει συζητήσεις στα ανώτατα επίπεδα της ουκρανικής κυβέρνησης, με ορισμένα μέλη της να τάσσονται κατά της επιχείρησης.
Έτσι, κάποια προτιμούν να εδραιώσουν τις περιορισμένες επιτυχίες του Κιέβου και να προετοιμαστούν για την ρωσική επίθεση που αναμένεται το φθινόπωρο και άλλα θέλουν να συνεχίσουν. Μεταξύ των δεύτερων είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Βάλερι Ζαλούζνι. Γενικότερα οι αξιωματούχοι του στρατού υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η επιχείρηση απορρίπτοντας την κριτική, στη βάση της οποίας βλέπουν μια ανυπομονησία που έχει τις ρίζες της στην έλλειψη κατανόησης των πραγμάτων.
«Υπάρχουν σίγουρα διαφορές μεταξύ της ουκρανικής ηγεσίας σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική», όπως το έθεσε πηγή του Newsweek που είναι κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση. «Στη στρατιωτική πλευρά, υπάρχει ο Ζαλούζνι και άλλοι που θέλουν να συνεχίσουν να πιέζουν. Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα από την πολιτική πλευρά σχετικά με το εάν αυτό έχει νόημα στην παρούσα φάση. Ή μήπως έχει περισσότερο νόημα να εδραιωθούμε όπου είναι δυνατόν και να ανακουφιστεί η πίεση στις γραμμές ανεφοδιασμού και τα αποθέματα;».
Η διάσταση αυτή φαίνεται να προετοιμάζει ένα μπαλάκι ευθυνών, ένα blame game για το ποιος ευθύνεται. «Υπάρχει η αίσθηση ότι παραπλανήθηκαν από τον στρατό όσον αφορά το πόσο καλά θα πήγαινε αυτή η αντεπίθεση, ότι τους δόθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις από τη στρατιωτική πλευρά», αναφέρει η πηγή του Newsweek.
Κληθείς να σχολιάσει εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς της πηγής, δηλώνοντας μόνο ότι «υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ της στρατιωτικής διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθήκον της οποίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις στις δυναμικές συνθήκες της στρατιωτικής κατάστασης». «Η εμπιστοσύνη στη στρατιωτική διοίκηση είναι σημαντική προϋπόθεση για τη νίκη», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι οι αναφορές για εσωτερική διχόνοια χρησιμοποιούνται συχνά από τη ρωσική προπαγάνδα «που προωθείται επίμονα από τους πόρους των μέσων ενημέρωσης του εχθρού».