Skip to main content

Πύρινη κόλαση στη Χαβάη: Τα συνεργεία έχουν «χτενίσει» το 25% της Λαχάινα- Στους 99 οι νεκροί

REUTERS/Mike Blake

Στους 1.300 οι αγνοούμενοι.

Στους 99 ανέρχονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές στο νησί Μάουι, στη Χαβάη, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζος Γκριν να προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί «σημαντικά πολύ» και θα μπορούσε να διπλασιαστεί τις επόμενες 10 ημέρες.

Την ίδια ώρα, τα σωστιά συνεργεία με τη συνδρομή σκυλιών έχουν «χτενίσει» το 25% της ζώνης καταστροφής της ιστορικής πόλης Λαχάινα που έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές.  Στην πόλη, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα.

«Κατά τη διάρκεια των δέκα επόμενων ημερών, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί», τόνισε ο Τζος Γκριν, ανακοινώνοντας μέσω CNN τον εντοπισμό άλλων τριών πτωμάτων, που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στους 99 νεκρούς μέχρι τώρα. Τα περισσότερα από τα θύματα που έχουν εντοπιστεί ως εδώ βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό.

Η πιο φονική πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια κατέστρεψε πάνω από 2.200 κτίρια, το 86% από αυτά κατοικίες, προκαλώντας ζημιές περίπου 5,5 δισ. δολαρίων.

Αναγνωρίζοντας το άγχος των επιζώντων που εξακολουθούν να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Μάουι Τζον Πελετιέ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι τοπικοί, κρατικοί και ομοσπονδιακοί συνεργάτες προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά ότι υπήρχε μια «ευλάβεια» που επιβαρύνει το έργο.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ταυτοποίηση των θυμάτων θα είναι δύσκολη, γιατί η φωτιά έκαιγε τόσο που έλιωσαν ακόμη και μεταλλικές κατασκευές. Γι’ αυτό η  αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτωμάτων.

Οι αρχές καταμετρούν 1.300 αγνοούμενους σε αυτό το στάδιο, κατά τον κυβερνήτη Γκριν. Ο αριθμός μειώνεται στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο νησί Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους.

Σε μια μικρή θετική «ανάσα», οι αξιωματούχοι εντόπισαν την Κυριακή 60 άτομα που βρίσκονταν καταφύγιο σε ένα ιδιωτικό σπίτι που είχε απομονωθεί επειδή δεν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία ή ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλοί από αυτούς τους 60 είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενοι, είπε ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι Ρίτσαρντ Μπίσεν.