Skip to main content

Βαγδάτη: Στους 51 βαθμούς Κελσίου, τα ζώα στο ζωολογικό κήπο προσπαθούν να πάρουν ανάσα

Υποφέρουν τα ζώα που είναι πιο κατάλληλα για να ζουν «εκεί όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν στους μείον 20 βαθμούς

Ανεπαρκώς χρηματοδοτημένος και κατεστραμμένος από τα χρόνια των ταραχών και της κακοδιαχείρισης, ο ζωολογικός κήπος της Βαγδάτης, δεν προσφέρει την απαραίτητη προστασία στα  περίπου 900 ζώα του -μεταξύ των οποίων λιοντάρια, εξωτικά πουλιά, αρκούδες και μαϊμούδες- από τον καύσωνα άνω των 50 βαθμών Κελσίου, που κάνει τη ζωή σε εξωτερικούς χώρους αφόρητη.

Ένα ζευγάρι σιβηριανών τίγρεων λαχανιάζει ακατάπαυστα δίπλα σε μια λίμνη στον περίβολο του ζωολογικού κήπου.

Τα πορτοκαλί, ριγωτά αιλουροειδή από την ακραία ανατολική Ρωσία είναι πιο κατάλληλα για να ζουν «εκεί όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν στους μείον 20 βαθμούς», παρά σε μια από τις πιο ζεστές πόλεις του κόσμου, δήλωσε ο Βασίμ Σαρίχ, ο κτηνίατρος του μοναδικού ζωολογικού κήπου της Βαγδάτης.

«Καμίνι» το Ιράκ: Στους 51 βαθμούς ο υδράργυρος στον νότο

Τα περισσότερα από τα κλουβιά είναι υπαίθρια και «ταιριάζουν σε ζώα που ζουν σε ζεστά κλίματα», δήλωσε ο Σαρίχ. «Δεν έχουμε τέτοια για ζώα που είναι συνηθισμένα στο κρύο».

Ψυγεία αέρα μπροστά από τα κλουβιά των λιονταριών

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η θερμοκρασία, έχουν τοποθετηθεί ψυγεία αέρα μπροστά από τα κλουβιά των λιονταριών και προβλέπονται πισίνες για τις αρκούδες και τις τίγρεις.

Ο ζωολογικός κήπος της Βαγδάτης δεν έχει υποστεί σημαντικές ανακαινίσεις από τη δεκαετία του 1970, δήλωσε ο διευθυντής του Χαϊντέρ αλ Ζαμίλι. Υπό αυτές τις συνθήκες, «η διάρκεια ζωής των ζώων μας είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλους ζωολογικούς κήπους», λέει.

«Οι τίγρεις της Σιβηρίας του ζωολογικού κήπου ζουν 17 ή 18 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες σε άλλους ζωολογικούς κήπους έχουν προσδόκιμο ζωής 20 έως 25 χρόνια, με τη ζέστη να κάνει τη διαφορά» τόνισε ο Ζαμίλι.