Τις αιτίες που οδήγησαν στην βιβλική καταστροφή στη Χαβάη, όπου οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 93 ανθρώπους με τον απολογισμό να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, επιχείρησε να συνοψίσει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
«Το μέγεθος της καταστροφής (στο νησί Μάουι) είναι της τάξεως των 80 χιλιομέτρων επί 20 χιλιόμετρα. Αυτές είναι οι διαστάσεις του νησιού. Είναι ένα εξ’ ολοκλήρου ηφαιστειακό νησί, όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Χαβάης. Λόγω της ηφαιστειότητας και λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων έχουμε να κάνουμε με μια φοβερή βλάστηση στην περιοχή, ένα παραγωγικό νησί τόσο σε κάλυψη από δάσος όσο και σε αργοτολιβαδικές έκτασεις», ανέφερε.
«Και εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι η μορφή του νησιού, δηλαδή οι αλλεπάλληλοι κώνοι, οι ηφαιστειακοί κώνοι οι οποίοι υπάρχουν στο νησί, αλλά και τα ρεύματα λάβας τα οποία είναι στερεοποιημένα και τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερες μορφολογικές ασυνέχειες (δηλαδή δημιουργείται ένα φαινόμενο με συνεχείς χαραδρώσεις, οι οποίες όταν μπει μέσα η φωτιά έχουμε να κάνουμε με μεγάλες ταχύτητες οι οποίες φτάνουν και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα (μέτωπο πυρκαγιάς), και αυτές οι συνθήκες, οι μορφολογικές αλλά και οι συνθήκες που αναπτύσσεται η χλωρίδα στην επιφάνεια, δρομολογήσαν αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά», συνέχισε.
«Επίσης, εκείνο το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι η Λαχάινα, η πόλη η οποία έχει τις μεγαλύτερες καταστροφές, αναπτύσσεται μέσα σε δύο ρεύματα λάβας, τα οποία ουσιαστικά ορίζουν μία μορφολογική ταπείνωση μέσα στην οποία αναπτύσσεται η πόλη. Δεξιά και αριστερά δεν μπορεί να διαφύγει κανείς εύκολα, γιατί είναι βουνά λάβας στερεοποιημένης λάβας, άρα εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτή την πεδιάδα, από την οποία δεν υπήρξε διέξοδος παρά μόνο προς την θάλασσα», εξήγησε.
Κληθείς να εξηγήσει το «φαινόμενο της καμινάδας», ανέφερε ότι είναι το φαινόμενο που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. «Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις, στις οποίες όταν μπει η φωτιά ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αρχές αιφνιδιάστηκαν.
«Η Χαβάη είναι ένα παράδειγμα», είπε, συμπληρώνοντας: «Ενώ έχουν ένα τέλειο σύστημα για προειδοποίηση από τα ηφαίστεια, αυτό το σύστημα δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση καταστροφών όπως η φωτιά. Και εδώ είναι το θέμα της εναρμόνισης των επιχειρησιακών σχεδίων για κάθε κίνδυνο σε μία εποχή που εξελίσσεται η κλιματική κρίση».