Skip to main content

Κόλαση φωτιάς στη Χαβάη: Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων- Στους 55 οι νεκροί

REUTERS/Marco Garcia

Η «μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία» της Χαβάης.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σχεδόν εξαφάνισαν την τουριστική πόλη Λαχάινα στο νησί Μάουι της Χαβάης έχουν αφήσει τουλάχιστον 55 νεκρούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ωστόσο να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης σε όλο το νησί. Καμία από τις πυρκαγιές που καίει στο Μάουι δεν έχει περιοριστεί πλήρως.

Συνοπτικά η κατάσταση που θεωρείται η «μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία» της Χαβάης έχει ως εξής:

Χιλιάδες παραμένουν χωρίς ρεύμα ή μέσα επικοινωνίας: Σχεδόν 11.000 άνθρωποι σε όλο το Μάουι είναι χωρίς ρεύμα την Πέμπτη, σύμφωνα με το PowerOutage.us. Οι εξουθενωτικές διακοπές των ζωτικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου και ραδιοφώνου εμποδίζουν επίσης τις ομάδες έκτακτης ανάγκης να επικοινωνήσουν με όσους μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι διακοπές εμποδίζουν επίσης ορισμένους να επικοινωνήσουν με τα αγνοούμενα μέλη της οικογένειάς τους ή να ενημερώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για την κατάστασή τους. Μπορεί να χρειαστούν μέρες ή και εβδομάδες για να επιδιορθωθούν τα δίκτυα και οι αξιωματούχοι βασίζονται σε δορυφορικά τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν πληροφορίες έκτακτης ανάγκης.

Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι γνωστός: Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εργάζονται για να διασαφηνίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται στο Μάουι, δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός της αστυνομίας του νησιού Τζον Πελετιέ, επικαλούμενος τα προβλήματα στην επικοινωνία χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας ή ραδιοφώνου. Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης από την Καλιφόρνια κατευθύνεται για να συνεισφέρει στα πληρώματα από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, το Ναυτικό και άλλες υπηρεσίες, που ήδη πραγματοποιούν έρευνες στο έδαφος, δια θαλάσσης και με ελικόπτερα.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα: Η πυρκαγιά που έπληξε τη Λαχάινα περιορίστηκε κατά 80% μέχρι αργά την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας Μάουι. Οι πυροσβέστες έχουν επίσης σημειώσει πρόοδο στην κατάσβεση δύο άλλων μεγάλων πυρκαγιών στο νησί. Η πυρκαγιά Pulehu – που βρίσκεται ανατολικότερα στο Kihei – περιορίστηκε κατά 70% την Πέμπτη και μια άλλη πυρκαγιά στους λόφους του κεντρικού Upcountry του Maui είναι ακόμη υπό αξιολόγηση.

Η ιστορική πόλη Λαχάινα «έχει καεί ολοσχερώς»: Η πόλη, που είναι δημοφιλής τουριστικός πρρορισμός και ιστορικό χωριό φαλαινών, έχει αποδεκατιστεί. Ο κυβερνήτης εκτίμησε ότι περίπου το 80% της κοινότητας έχει καταστραφεί.

Το κράτος προσπαθεί να στεγάσει χιλιάδες που έμειναν χωρίς στέγη: «Πολλές εκατοντάδες σπίτια» έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, με τις αρχές της Χαβάης να αναζητούν λύση για χιλιάδες εκτοπισμένους κατοίκους. Το κράτος θα ξεκινήσει αναζητώντας 2.000 δωμάτια για τους «άστεγους». Οι κάτοικοι με διαθέσιμα δωμάτια ή ενοικιαζόμενα ακίνητα έχουν παροτρύνονται επίσης να τα προσφερθούν εθελοντικά για όσους έχουν ανάγκη.

Περίπου 30.000 άνθρωποι έφυγαν από το Μάουι: Καθώς οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους ταξιδιώτες να εγκαταλείψουν το νησί, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το νησί την Τετάρτη και άλλοι 14.500 αναμένεται να απομακρυνθούν μέχρι το τέλος της Πέμπτης. Μεταφέρονται σε άλλα νησιά της Χαβάης είτε πίσω στα σπίτια τους.

Η ανοικοδόμηση θα πάρει χρόνο και χρήμα: Θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει το Μάουι να ανακάμψει και να ανοικοδομηθεί μετά την καταστροφή αυτής της εβδομάδας, και θα έχει υψηλό κόστος, όπως είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζος Γκριν. «Θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς αμφιβολία», ανέφερε. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, κάτι που θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν σημαντικά ομοσπονδιακά κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παροχής βοήθειας, των χώρων φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης και των προσπαθειών ανοικοδόμησης. Ορισμένες από τις καμένες ιστορικές τοποθεσίες του Μάουι, ωστόσο, δεν μπορούν ποτέ να αντικατασταθούν.