Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να χάνει την υποστήριξη των ολιγαρχών στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο Αρκάντι Βόλοσι, ένας από τους πιο επιτυχημένους και γνωστούς επιχειρηματίες της Ρωσίας, αντιτάχθηκε ανοιχτά στην πολιτική ηγεσία στη Μόσχα. «Είμαι κατηγορηματικά ενάντια στη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου εγώ, όπως πολλοί άλλοι, έχω φίλους και συγγενείς», έγραψε ο 59χρονος Βόλοσι στην ανεξάρτητη ρωσική πύλη ειδήσεων The Bell. «Είμαι τρομοκρατημένος από το γεγονός ότι κάθε μέρα πέφτουν βόμβες στα σπίτια στην Ουκρανία. Αν και δεν ζω στη Ρωσία από το 2014 , συνειδητοποιώ ότι μοιράζομαι και εγώ την ευθύνη για τις ενέργειες της χώρας μου» ανέφερε ο Ρώσος ολιγάρχης.
Ιδρυτής της «ρωσικής Google»
Ειδικός στην πληροφορική, ο Βόλοσι έχει ιδρύσει πολλές εταιρείες από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο Yandex, η οποία θεωρείται η «ρωσική Google».
Στη Ρωσία, η Yandex χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα συναλλαγών αλλά και υπηρεσία παράδοσης τροφίμων.
Ο Αρκάντι Βόλοσι παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Yandex τον Ιούνιο του 2022, αφού η ΕΕ τον έβαλε σε λίστα κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Yandex, από την άλλη πλευρά, δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση.
Το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό “Forbes” υπολόγισε την περιουσία του Βόλοσι, πριν από την επίθεση στην Ουκρανία, σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Ρώσος ολιγάρχης λέει ότι ζει στο Ισραήλ από το 2014. Στην προσωπική του ιστοσελίδα, περιγράφει τον εαυτό του ως «γεννημένος στο Καζακστάν , Ισραηλινός επιχειρηματίας πληροφορικής».
«Ο κόσμος άλλαξε»
Στη δήλωσή του, ο Βόλοσι απάντησε επίσης στην κριτική ότι είχε σιωπήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία για πάρα πολύ καιρό.
«Το 2014 μετακόμισα στο Ισραήλ και έκτοτε ανέπτυξα τα διεθνή έργα της Yandex. Όμως τον Φεβρουάριο του 2022 ο κόσμος άλλαξε και συνειδητοποίησα ότι η ιστορία μου με την Yandex είχε τελειώσει», λέει.
Από το ξέσπασμα του πολέμου έχει βοηθήσει πολλούς Ρώσους μηχανικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή αλλού. «Υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους έπρεπε να παραμείνω σιωπηλός. Μπορείτε να διαφωνήσετε για την επικαιρότητα της δήλωσής μου, αλλά όχι για το περιεχόμενό της. Είμαι κατά του πολέμου».
Ο Βόλοσι δεν είναι ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που μίλησε ανοιχτά κατά του πολέμου.
Τον Μάιο, ο επιχειρηματίας Αντρέι Κοβάλεφ δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο επέκρινε σκληρά τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. «Δεν ήταν μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αλλά ένας «τρομερός πόλεμος», είπε ο Κοβάλεφ – αυτή η δήλωση και μόνο θα μπορούσε να του φέρει 15 χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο, ο Κοβάλεφ δεν αντιτάχθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά κάλεσε άλλα αφεντικά της εταιρείας να συνεργαστούν με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.
Ο επενδυτής με έδρα τη Μόσχα και το Λονδίνο, Μιχαήλ Φρίντμαν, σε ένα email προς τους συνεργάτες του στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο, μίλησε επίσης κατά του πολέμου και κάλεσε τον Πούτιν να αποχωρήσει από την Ουκρανία.
Λίγο αργότερα, ο ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος τελεί υπό τις δυτικές κυρώσεις, κάλεσε επίσης τον Πούτιν να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση στο Κίεβο Ο Ρώσος τραπεζίτης Όλεγκ Τίνκοφ, αποστασιοποιήθηκε από το Κρεμλίνο λίγο μετά την επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και, όπως είπε στη συνέχεια ,αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία του στο ρωσικό κράτος σε τιμή ευκαιρίας.