Skip to main content

Ρωσία: Drone καταρρίφθηκε 200 χλμ. από τη Μόσχα

Φωτ. αρχείου (REUTERS/Stringer)

Κατά το περιστατικό «δεν επλήγησαν ούτε άνθρωποι ούτε υποδομές», σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην περιφέρεια Καλούγκα, σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μόσχας, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων αυτού του τύπου από την Ουκρανία.

Ένα drone καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή του Φερζικόφσκι στη διάρκεια της νύκτας, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Καλούγκα Βλαντισλάβ Σάπσα.

Κατά το περιστατικό «δεν επλήγησαν ούτε άνθρωποι ούτε υποδομές», διαβεβαίωσε.

Στις 3 Αυγούστου, οι ρωσικές αρχές είχαν υποστηρίξει πως επτά ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια αυτή.

Οι επιθέσεις ουκρανικών drones έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ρωσικό έδαφος, συχνά με στόχο τη Μόσχα και την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως ένα drone, το οποίο είχε στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα, καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τις αρχές, η Μόσχα υπέστη την περασμένη εβδομάδα επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα από τα οποία προκάλεσε ζημιές σε κτήριο γραφείων στην επιχειρηματική συνοικία, το οποίο έγινε στόχος δύο φορές μέσα σε μερικές ημέρες.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε σε ρωσικό βομβαρδισμό της Χερσώνας

Την ίδια ώρα, μια γυναίκα σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί όταν ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη νότια ουκρανική πόλη της Χερσώνας, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι.

«Δύσκολη νύχτα για τη Χερσώνα … Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει σπίτια κατοίκων της Χερσώνας στο κεντρικό τμήμα της πόλης», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο κυβερνήτης Ολεκσάντρ Προκούντιν.

Ο Προκούντιν πρόσθεσε πως ο βομβαρδισμός άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα και διήρκεσε αρκετές ώρες.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία.

Η Ουκρανία ανακατέλαβε την πόλη της Χερσώνας και τμήματα της περιφέρειάς της το Νοέμβριο, έπειτα από μήνες ρωσικής κατοχής, όμως ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τακτικά την πόλη και τις γύρω περιοχές από την απέναντι όχθη του Δνείπερου.

Αυτό το μήνα ένας γιατρός σκοτώθηκε και νοσηλευτής τραυματίσθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό νοσοκομείου της Χερσώνας.

Πλήγμα του Κίεβου σε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ουκρανία

Χθες, Κυριακή, καταστροφές από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα υπέστη η γέφυρα Χόνχαρ στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον διορισμένο από την Μόσχα ηγέτη της περιοχής Σεργκέι Αξιόνοφ.

Σύμφωνα με τον -επίσης διορισμένο από τη Μόσχα- κυβερνήτη της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο, αγγλογαλλικός πύραυλος Storm-Shadow έπληξε τη γέφυρα, μία από τις τρεις οδικές διασυνδέσεις της Κριμαίας με την Ουκρανία. Ο Σάλντο δεν παρουσίασε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η γέφυρα παραμένει κλειστή για επισκευές.

Τον Ιούνιο η Ουκρανία έπληξε την ίδια γέφυρα, την οποία χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός για τις μετακινήσεις του από την Κριμαία προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, τα οποία ελέγχει η Μόσχα.

Ουκρανία: Κλιμάκωση των επιθέσεων με drones

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σκοπό να κλιμακώσουν τις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών στόχων έπειτα από σειρά «επιτυχών» πληγμάτων, διεμήνυσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ το Σάββατο.

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, ρωσικό δεξαμενόπλοιο επλήγη από ναυτικό drone στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ρωσικό αποβατικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας επλήγη επίσης από ουκρανικό ναυτικό drone προχθές Παρασκευή στη Ναβαρασίσκ.

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και UAVs

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξαπέλυσε στη διάρκεια τη νύκτας του Σαββάτου επίθεση κατά κύματα εναντίον της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών καθώς και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ τουλάχιστον 10 πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν την αντιαεροπορική άμυνα.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν ουκρανικές αεροπορικές βάσεις στις περιοχές Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι επιδρομές έγιναν στη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, οι βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέστρεψε 30 από συνολικά 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας η Ρωσία, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, όμως δεν αποκάλυψε άλλες πληροφορίες γι’ αυτούς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικά αντίποινα μετά τα ουκρανικά πλήγματα στη Μαύρη Θάλασσα – Νεκροί και τραυματίες σε κέντρο μεταγγίσεων