Skip to main content

Ζημιές στο ρωσικό πλοίο «Olenegorsky Gornyak» στη Μαύρη Θάλασσα (βίντεο)

Video obtained by Reuters/via REUTERS

Η εγχώρια παραγωγή drones έχει επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει λόγο στη Μαύρη Θάλασσα ακόμη και χωρίς συμβατικό ναυτικό.

Μετά την καταγγελία της Ρωσίας ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας προσπάθησαν στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιήσουν επίθεση στη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία υποστήριξε ότι κατάφερε να θέσει εκτός μάχης ρωσικό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του πως η ουκρανική επίθεση απωθήθηκε στα ύδατα έξω από τη βάση και πως τα δύο ναυτικά drones καταστράφηκαν. Δεν έκανε καμιά αναφορά σε οποιεσδήποτε ζημιές.

Σύμφωνα με το Κίεβο, το ρωσικό σκάφος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Olenegorsky Gornyak» υπέστη σοβαρή παραβίαση και επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει αποστολές. Το ίδιο αναφέρουν δύο πηγές του πρακτορείου Reuters.

Το μήκους 112 μέτρων «Olenegorsky Gornyak» έχει χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού στα κατεχόμενα ουκρανικά λιμάνια.

Οι αναφορές για το πλήγμα στο ρωσικό πλοίο ήρθαν μετά την δημοσίευση εικόνων και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, φέρεται ότι εικονίζουν τη ζημιά στο πλοίο. Μάλιστα σε ένα από τα βίντεο φαίνεται να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του. Μία από τις φωτογραφίες προέρχεται από τον εκπρόσωπο της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού Σέρχι Μπρατσούλ.

Το κανάλι «Real War» στο Telegram, το οποίο είναι φιλοουκρανικό, ανέφερε ότι ένα ναυτικό drone με 450 κιλά εκρηκτικά επιτέθηκε στο «Olenegorsky Gornyak», ανοίγοντας μια «σοβαρή τρύπα» στην μια πλευρά του πλοίου και αφήνοντάς το «ανίκανο να εκτελέσει τα μαχητικά του καθήκοντα». Το κανάλι απέδωσε την επιχείρηση στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).

Η δραστηριότητα των μη επανδρωμένων σκαφών του ουκρανικού ναυτικού έχει ενταθεί μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο. Η εγχώρια παραγωγή drones έχει επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει λόγο στη Μαύρη Θάλασσα ακόμη και χωρίς συμβατικό ναυτικό.

Η επίθεση της Παρασκευής είναι η δεύτερη από την έναρξη του πολέμου που πραγματοποιείται με μη επανδρωμένο σκάφος της Ουκρανίας σε στόχους στο Νοβοροσίσκ. Τον Νοέμβριο του 2022, ναυτικά UAV φέρεται να επιτέθηκαν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Sheskharis στο λιμάνι της πόλης. Ωστόσο, το Νοβοροσίσκ θεωρείται ασφαλέστερη επιλογή για τα ρωσικά πλοία δεδομένης της απόστασής του, άνω των 300 μιλίων, από τα ουκρανικά λιμάνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από επανειλημμένες επιθέσεις σε ναυτικές τοποθεσίες στην κατεχόμενη Κριμαία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Μόσχα είχε «σχεδόν σίγουρα» μετεγκαταστήσει τα υποβρύχια της κλάσης Kilo από τη Σεβαστούπολη στο Νοβοροσίσκ, μια κίνηση που, όπως είπε, ήείναι αν «πολύ πιθανή λόγω της πρόσφατης αλλαγής στο επίπεδο τοπικής απειλής για την ασφάλεια ενόψει της αυξημένης ουκρανικής ικανότητας κρούσης μεγάλης εμβέλειας».