Νέα μέτρα προτείνει η Κίνα με στόχο τον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι στα κινητά τηλέφωνα. Επισημαίνεται ότι η χώρα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον εθισμό στο διαδίκτυο, αλλά και να καλλιεργήσει την «καλή ηθική» ανάμεσα στους ανήλικους, όπως μεταδίδει το CNN.
Μια πρόταση που δημοσιεύθηκε από την Κυβερνητική Διοίκηση της Κίνας, την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της χώρας για το διαδίκτυο, την Τετάρτη, θα απαιτεί από όλες τις κινητές συσκευές, τις εφαρμογές και τα καταστήματα εφαρμογών να διαθέτουν ενσωματωμένη «λειτουργία ανηλίκων» που θα περιορίζει τον ημερήσιο χρόνο χρήσης της οθόνης σε δύο ώρες το πολύ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.
Οι περιορισμοί, εάν εγκριθούν, θα σηματοδοτήσουν την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς το Πεκίνο στοχεύει στον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνουν τα παιδιά στην οθόνη και στη μείωση της έκθεσής τους σε «ανεπιθύμητες πληροφορίες».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο είναι ανοικτό για δημόσια συζήτηση έως τις 2 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν συσκευές σε δευτερεύουσα λειτουργία θα βλέπουν αυτόματα τις διαδικτυακές εφαρμογές να κλείνουν όταν λήγουν τα αντίστοιχα χρονικά όρια. Θα τους προσφέρεται επίσης «περιεχόμενο με βάση την ηλικία».
Κανείς κάτω των 18 ετών δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις οθόνες τους μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ. κατά τη χρήση της λειτουργίας.
Τα παιδιά κάτω των οκτώ ετών θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μόνο για 40 λεπτά την ημέρα, ενώ τα παιδιά μεταξύ οκτώ και 16 ετών θα έχουν μία ώρα ελεύθερο χρόνο οθόνης. Οι έφηβοι άνω των 16 ετών και κάτω των 18 ετών θα έχουν δικαίωμα δύο ωρών.
Όλες οι ηλικιακές ομάδες θα λαμβάνουν μια υπενθύμιση για να ξεκουραστούν μετά τη χρήση της συσκευής τους για περισσότερο από 30 λεπτά.
Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητού διαδικτύου θα πρέπει επίσης να δημιουργούν ενεργά περιεχόμενο που «διαδίδει τις βασικές σοσιαλιστικές αξίες» και «σφυρηλατεί την αίσθηση της κοινότητας του κινεζικού έθνους», αναφέρει το σχέδιο.
Οι γονείς θα μπορούν να παρακάμπτουν τους χρονικούς περιορισμούς και ορισμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν θα υπόκεινται στα χρονικά όρια.
Η Κίνα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο, με περίπου 1,07 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων να έχουν πρόσβαση στον ιστό, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για το Δίκτυο Διαδικτύου της Κίνας. Περίπου ένας στους πέντε χρήστες ήταν 19 ετών ή μικρότερος, τον Δεκέμβριο.