Skip to main content

Ουκρανία: Στα επίπεδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι ακρωτηριασμοί

Λόγω της έντονης χρήσης ναρκών και πυροβολικού.

Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν ακρωτηριαστεί- από την έναρξη της εισβολή της Ρωσίας-έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η δραματική αύξηση των σοβαρών τραυματισμών οφείλεται στην σημαντική χρήση πυραύλων και πυροβολικού από τη Ρωσία, καθώς και την τοποθέτηση ναρκών πολλαπλών στρωμάτων στη γραμμή του μετώπου που εκτείκεται σε απόσταση 600 μιλίων στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία κατέγραφε χιλιάδες ακρωτηριασμούς ετησίως ακόμα και πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε περίπου 50.000 από την έναρξη του πολέμου, πριν από 17 μήνες, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο που επικαλείται τα στοιχεία από τη φιλανθρωπική οργάνωση Houp Foundation με έδρα το Κίεβο.

Η οργάνωση εκτιμά ότι περίπου 200.000 Ουκρανοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια του πολέμου και συνήθως περίπου το 10% των σοβαρών τραυματισμών περιλαμβάνει ακρωτηριασμό.

Βέβαια ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί ακρωτηριασμοί καταγράφονται μήνες μετά την υποβολή της διαδικασίας από τον ασθενή.

Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) περίπου 41.000 Βρετανοί και περίπου 67.000 Γερμανοί χρειάστηκαν ακρωτηριασμό. Επίσης έχουν ακρωτηριαστεί λιγότεροι από 2.000 βετεράνοι των ΗΠΑ κατά τις επιδρομές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Ο παππούς μου ίδρυσε την εταιρεία μας το 1919 για να βοηθήσει… Γερμανούς στρατιώτες που επέστρεφαν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τραυματισμένοι από πυρά πυροβολικού και είχαν χάσει τα χέρια, τα πόδια ή την όρασή τους – αυτό ακριβώς που βλέπουμε στην Ουκρανία», δήλωσε στην WSJ ο Hans Georg Näder, πρόεδρος της Ottobock, του μεγαλύτερου κατασκευαστή προσθετικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με την WSJ, ενώ το στρατιωτικό προσωπικό που χρειάζεται να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό λαμβάνει 20.000 δολάρια από την κυβέρνηση, οι πολίτες συχνά δυσκολεύονται να πληρώσουν για τη διαδικασία και πολλοί εξαρτώνται από την βοήθεια φιλανθρωπικών οργανώσεων. Σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για προσθετικά μέλη σε πολλές περιοχές.