Skip to main content

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για ψηφιακή «εισβολή» σε στρατιωτικά δίκτυα

H κυβερνοεπίθεση έρχεται να φορτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Κίνα ότι έχει κρύψει κακόβουλο λογισμικό «βαθιά», σε ορισμένα ιδιαίτερα ευαίσθητα αμερικανικά στρατιωτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times», το κακόβουλο λογισμικό θα είχε ως στόχο να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης στην Ταϊβάν. «Διακοπή των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση σύγκρουσης, αν το Πεκίνο ενεργήσει κατά της Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια», αποκαλύπτουν οι «New York Times».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τις προσπάθειες για «να αναχαιτίσει το κακόβουλο λογισμικό και να το εξαλείψει εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσαν αξιωματούχοι στην εφημερίδα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο, όταν η Microsoft είπε ότι εντόπισε «μυστήριο κώδικα» σε συστήματα τηλεπικοινωνιών στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου βρίσκεται μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση.

Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αναφέρει η εφημερίδα.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Αυτό το λογισμικό δεν βρέθηκε στα απόρρητα δίκτυα που χρησιμοποιεί ο στρατός για τον πιο ευαίσθητο σχεδιασμό του, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει τώρα ότι έχει εμφυτευτεί στα ασφαλή δίκτυα που χρησιμοποιούνται για θέματα προσωπικού, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και συστήματα επικοινωνίας σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Θεωρούν επίσης πιθανό ότι οι χάκερ εργάζονται «για τον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό». Αυτό εγείρει φόβους ότι το πεδίο δράσης αυτού του λογισμικού – που περιγράφεται ως «ωρολογιακή βόμβα» από έναν αξιωματούχο του Κογκρέσου – είναι πολύ ευρύτερο και θα μπορούσε επίσης να διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών.

Αυτό το λογισμικό θα μπορούσε επίσης να έχει σκοπό «να αποσπάσει την προσοχή των Αμερικανών πολιτών από μια σύγκρουση στο εξωτερικό», σύμφωνα με μια άλλη θεωρία από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αυτή η κυβερνοεπίθεση έρχεται σε κάθε περίπτωση να φορτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, υπενθυμίζουν οι «New York Times». Το Πεκίνο έχει πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις κατά της Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες και ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν το νησί, με αμερικανικά στρατεύματα εάν χρειαστεί.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται επίσης για κατασκοπεία: εκτός από την κυβερνοεπίθεση τον περασμένο Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστρεψαν το δάχτυλο στην Κίνα στην υπόθεση του κατασκοπευτικού αερόστατου που είχε πετάξει πάνω από το αμερικανικό έδαφος τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της, η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για χακάρισμα της Huawei, «κάτι που επιβεβαιώθηκε από έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν», διευκρινίζει η εφημερίδα. Αλλά σε αντίθεση με το κατασκοπευτικό αερόστατο, οι εισβολές λογισμικού είναι «πραγματικά ανησυχητικές», δήλωσε ο διευθυντής κυβερνοασφάλειας Ρομπ Τζόις στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Αυτές οι επιθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, εξηγούν οι «New York Times». «Οι κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν προχωρήσει και είναι πλέον πολύ πιο περίπλοκες», δήλωσε ο Τζορτζ Μπαρνς, αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.