Oι δυνάμεις του Κιέβου έχουν στο στόχαστρό τους τη χερσόνησο της Κριμίας, την οποία κατέλαβε η Ρωσία το 2014, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή του στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι TSN, ο Κιρίλο Μπουντάνοφ ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) «θα εισέλθουν σύντομα στην Κριμαία», χωρίς να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα ή να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, σημειώθηκαν εκρήξεις στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική περιοχή Κρασνοντάρ, εν μέσω αναφορών ότι πίσω από την επίθεση ήταν η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Κιέβου και το ουκρανικό Ναυτικό.
Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της oυκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Βασίλ Μαλιούκ επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο βρισκόταν πίσω από την έκρηξη που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, και είχε στόχο τη συγκεκριμένη γέφυρα που είναι σύμβολο της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας.
Ενώ η ανάκτηση της χερσονήσου αποτελεί ένα δηλωμένο πολεμικό στόχο για το Κίεβο, ο Μπουντάνοφ συνηθίζει να δοατυπώνει αισιόδοξους ισχυρισμούς για τα ουκρανικά κέρδη και τις ρωσικές απώλειες. Τον Σεπτέμβριο του 2022, είπε ότι η Ουκρανία θα επέστρεφε στην Κριμαία μέχρι τα τέλη της άνοιξης του 2023.
Ο Μπουντάνοφ είπε επίσης στη συνέντευξη ότι δεν ανησυχεί για την παρουσία μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία, όπου έχουν μεταφερθεί μετά την ανταρσία τους εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στις 4 Ιουνίου.
Όπως είπε, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων και «είναι τόσοι όσοι ήταν» αν και η κινητοποίηση «τους επιτρέπει να αναπληρώνουν συνεχώς τις απώλειες που έχουν υποστεί».
Οι δηλώσεις του Μπουντάνοφ έρχονται ενώ υπάρχουν αναφορές για προέλαση της Ουκρανίας στα νότια της χώρας προς την Κριμαία, ιδιαίτερα νότια του Ορίχιβ στη δυτική περιφέρεια Ζαπορίζια.
Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο ανέφερε ότι τις τελευταίες ώρες εντείνονται οι μάχες στη νότια Ουκρανία, με τις συγκρούσεις να επικεντρώνονται κοντά στο χωριό Ρομποτίνε, κοντά στο Ορίχιβ, ενάντια στον 58ο Στρατό Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας.
Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε το χωριό Σταρομαγιόρσκε, 50 μίλια ανατολικά του Ορίχιβ.
Ο άξονας του Ορίχιβ φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής Konrad Muzika, διευθυντής της Rochan Consulting. «Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, οι Ουκρανοί προχώρησαν μερικά χιλιόμετρα, αλλά η βιωσιμότητα της προέλασης εγείρει μεγάλη ανησυχία», υποστήριξε.
Εν τω μεταξύ, ο απόστρατος Αυστραλός στρατηγός Μικ Ράιαν έγραψε στο Substack την Παρασκευή ότι «υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να μπορέσουν οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις να κάνουν μια επιχειρησιακή πρόοδο και να προχωρήσουν στη νότια ακτή τους».