Skip to main content

Νίγηρας: Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς αυτοανακηρύχθηκε επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα

REUTERS/Souleymane Ag Anara

Σημειώνεται ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας δεν έχει παραιτηθεί.

Ο Αμπντουραχαμάν Τσιανί, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, αυτοανακηρύχθηκε επικεφαλής της μεταβατικής συμβουλίου στη χώρα, δύο ημέρες αφότου η μονάδα του ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ και ανέλαβε την εξουσία.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος την Παρασκευή στην κρατική τηλεόραση, λέγοντας ότι είναι «πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διασφάλιση της Πατρίδας». Είπε επίσης ότι η παρέμβαση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί «η σταδιακή και αναπόφευκτη κατάρρευση» της χώρας.

Δεν έγινε αναφορά σε χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην πολιτική ηγεσία.

Ο Tchiani, ο οποίος επιλέχτηκε να ηγηθεί της επίλεκτης μονάδας της προεδρικής φρουράς το 2015, κατάγεται από τη περιοχή Τιλαμπέρι του Νίγηρα, μια περιοχή που συνεισφέρει στη στρατολόγηση ατόμων για τον στρατό. Παραμένει στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Μαχαμαντού Ισούφου, του πολιτικού που ηγήθηκε της χώρας μέχρι το 2021.

Ο στρατηγός φέρεται να ηγήθηκε επίσης μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον Μάρτιο του 2021, όταν μια στρατιωτική μονάδα προσπάθησε να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο λίγες μέρες προτού ο Μπαζούμ, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί, επρόκειτο να ορκιστεί.

Την Τετάρτη, η μονάδα του Τσιανί συνέλαβε τον Μπαζούμ στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της χώρας, προκαλώντας την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για το πραξικόπημα στη χώρα. Σημειώνεται ότι ο Μπαζούμ δεν έχει παραιτηθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Γενικό απαγορευτικό σε εκδηλώσεις – Αμήχανη η διεθνής κοινότητα