Skip to main content

45χρονη εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στη Σιγκαπούρη για 30,7 γρ. ηρωίνης

REUTERS/Edgar Su

Η πρώτη εκτέλεση γυναίκας εδώ και 20 χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, δηλαδή από το 2004, μία γυναίκα εκτελέστηκε στη Σιγκαπούρη. είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και της είχε επιβληθεί η θανατική ποινή.

Η 45χρονη Σαριντέουι Μπίντε Τζαμάνι απαγχονίστηκε, όπως ανέφερε η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών σε ανακοίνωσή της.

«Η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στη Σαριντέουι Μπίντε Τζαμάνι εκτελέστηκε την 28η Ιουλίου 2023», ανέφερε η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι είχε καταδικαστεί το 2018 για διακίνηση 30,72 γραμμαρίων ηρωίνης. Πρόκειται για ποσότητα διπλάσια από αυτήν που επισύρει την εσχάτη των ποινών δυνάμει της νομοθεσίας στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τις αρχές διέθετε «υπεράσπιση από συνήγορο καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας. Άσκησε έφεση εναντίον της καταδίκης της και της ποινής της και το εφετείο την απέρριψε την 6η Οκτωβρίου 2022». Είχε επίσης απορριφθεί και το αίτημά της για προεδρική χάρη.

Επιστροφή στις εκτελέσεις από το 2022

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας ξανάρχισαν τον Μάρτιο του 2022, έπειτα από παύση δυο ετών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Έκτοτε, έχουν θανατωθεί 15 κρατούμενοι.

Την Τετάρτη ο Μοντ Αζίζ μπιν Χουσέιν, κάτοικος Σιγκαπούρης, 57 ετών, απαγχονίστηκε μετά την καταδίκη του για τη διακίνηση περίπου 50 γραμμαρίων ηρωίνης.

Στη Σιγκαπούρη η νομοθεσία για τα ναρκωτικά συγκαταλέγετι στις πιο δρακόντειες στον πλανήτη. Η διακίνηση ποσοτήτων 500 και πλέον γραμμαρίων κάνναβης ή 15 και πλέον γραμμαρίων ηρωίνης επισύρει τη θανατική ποινή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, κάλεσαν την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης να σταματήσει τις εκτελέσεις, τονίζοντας πως η θανατική ποινή δεν έχει στην πραγματικότητα κανένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνησία, η Σιγκαπούρη συγκαταλέγεται στις τέσσερις χώρες –οι άλλες τρεις είναι η Κίνα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία– όπου εκτελέστηκαν κρατούμενοι για αδικήματα που συνδέονταν με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών πέρυσι.

Οι αρχές της Σιγκαπούρης αντιτείνουν πως η θανατική ποινή έχει κάνει την πόλη κράτος από τις πιο ασφαλείς χώρες σε όλη την Ασία.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP