Η τελική ψηφοφορία επί του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα λάβει πιθανότατα χώρα σήμερα το απόγευμα στην Κνεσέτ. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για μία σοβαρή απειλή στη Δημοκρατία.
Την Κυριακή έντονες ήταν οι παρασκηνιακές προσπάθειες να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση. Όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς-υπερορθόδοξων εβραίων και στην αντιπολίτευση απέτυχαν.
Το θέμα διχάζει την ισραηλινή κοινωνία εδώ και πάνω από έξι μήνες. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν συχνά σε μαζικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την αποδυνάμωση των δικαστικών. Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση συναντά ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση στις τάξεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.
Το σχέδιο νόμου, μέρος πακέτο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζεται απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ από τους πολέμιούς του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Νετανιάχου ερίζει πως οι δικαστικοί έχουν υπερβολικά μεγάλα περιθώρια παρέμβασης σε πολιτικές αποφάσεις.
Στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας να αναβληθεί η κύρωση του νομοσχεδίου καθώς, κατ’ αυτόν, αποτελεί ολοένα περισσότερο αιτία «διχασμού».
«Δεν είναι λογικό οι ισραηλινοί ηγέτες να επισπεύσουν» τη μεταρρύθμιση, «ο στόχος θα έπρεπε να είναι να συσπειρωθεί ο κόσμος και να βρεθεί λύση», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αρχικά επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios και κατόπιν έλαβε αντίτυπό της το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Από την σκοπιά των φίλων του Ισραήλ στις ΗΠΑ, φαίνεται πως η τρέχουσα πρόταση δικαστικής μεταρρύθμισης να είναι ολοένα περισσότερο αιτία διχασμού, όχι λιγότερο», επέμεινε.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, 73 ετών, αναμένεται να είναι παρών στην ψηφοφορία, παρότι χθες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την εγκατάσταση βηματοδότη.
Ανησυχία και διαδηλώσεις έχει πυροδοτήσει σειρά άλλων σχεδίων νόμου υπό εξέταση όσον αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τους διορισμούς των δικαστικών, που έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ