Skip to main content

Ο ξένος Τύπος για την πυρκαγιά στη Ρόδο

(ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες τουριστών συγκεντρωμένες σε παραλίες, περιμένοντας οδηγίες.

«Τουρίστες φορώντας μάσκες, με βαλίτσες στο χέρι, περπατούν στους δρόμους της Ρόδου κάτω από έναν ουρανό σκεπασμένο από καπνό: η σφοδρή πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Ρόδου ανάγκασε χιλιάδες παραθεριστές να εκκενώσουν το Σάββατο ξενοδοχεία και βίλες» γράφει η γαλλική Le Figaro. «Οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το απόγευμα της Τρίτης, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά έντονο κύμα καύσωνα, φαίνονται πλέον να είναι εκτός ελέγχου στη Ρόδο στις παραθαλάσσιες περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, στα ανατολικά του νησιού» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Περισσότερα από είκοσι σκάφη συμμετείχαν σε επιχείρηση εκκένωσης των τουριστών που συντόνισε το λιμενικό. Περίπου 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με βάρκες και 30.000 τουρίστες και κάτοικοι- κατάφεραν να εγκαταλείψουν τις απειλούμενες περιοχές για να βρουν  καταφύγιο για τη νύχτα σε γυμναστήρια και σχολεία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες τουριστών συγκεντρωμένες σε παραλίες, περιμένοντας οδηγίες. ««Είμαστε κολλημένοι εδώ χωρίς καμία βοήθεια, είναι αηδιαστικό», είπε ένας Βρετανός τουρίστας μιλώντας στο BBC Στο Twitter, ένας άλλος τουρίστας αφηγείται ότι χρειάστηκε να περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα «μέσα στον καπνό και τη σκόνη με ένα πεντάχρονο παιδί».

Οι tour operators

Η ιταλική La Repubblica γράφει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τέσσερις τοποθεσίες στο ελληνικό νησί της Ρόδου καθώς οι μαζικές πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε για πέμπτη συνεχή ημέρα.

«Τουρίστες και ντόπιοι αναγκάστηκαν να φύγουν, βοηθούμενοι σε ορισμένες περιπτώσεις από ιδιωτικά σκάφη που επιστρατεύθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή για να προσφέρουν βοήθεια.

Tο γερμανικό Der Spiegel γράφει ότι σύμφωνα με τη Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση, πολλοί Γερμανοί τουρίστες επηρεάζονται και από τις εκκενώσεις στα νότια του νησιού. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 Γερμανοί παραθεριστές από τουριστικούς πράκτορες στο νησί, μόνο ένας μικρός αριθμός επηρεάζεται από τις εκκενώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης στο πρακτορείου ειδήσεων dpa το βράδυ του Σαββάτου.Οι tour operators θέλουν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους που προγραμματίζουν ένα ταξίδι στη Ρόδο τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν εάν το ταξίδι τους στη Ρόδο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.