«Με τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Ετσάν από τον πρόεδρο Ερντογάν θα γιορταστεί σήμερα η 49η επέτειος της Ειρηνευτικής Επιχείρησης (Sic) στην Κύπρο», πανηγυρίζει η τουρκική εφημερίδα Sabah. «Το αεροπλάνο του Ερντογάν θα κάνει την πρώτη προσγείωση στο αεροδρόμιο», προσθέτει η τουρκική εφημερίδα.
Ναι, την αποφράδα για τον Ελληνισμό επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, πριν σχεδόν μισό αιώνα, οι Τούρκοι θριαμβολογούν για την «ειρηνευτική επιχείρηση»! Και την ίδια ώρα, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μια πιθανή ενίσχυση των σχέσεών τους με την Τουρκία», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Φιέστα «πάνω σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων»
Η προκλητική φιέστα του Ερντογάν γίνεται «πάνω σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή, που βρίσκονται στην περιοχή του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου», μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης .
«Υπάρχουν πληροφορίες για δυο τουλάχιστον ομαδικούς τάφους στην περιοχή», γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Ο ένας ομαδικός τάφος βρίσκεται δίπλα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ενώ ο δεύτερος φέρεται να είναι εντός του χώρου του αεροδρομίου», αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα.
Το τραγικό είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση των 27 «ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό», σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «η συνεδρίαση με έναν σημαντικό εταίρο, αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την έκπληξη έκανε την έκπληξη, δίνοντας το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι άνοιξαν το δρόμο για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Άγκυρα. Και η Σουηδία συμφώνησε να «υποστηρίξει ενεργά» τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, συμβάλλοντας παράλληλα στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση της βίζα».
Κουβέντα για την κατοχή;
Θα περιμέναμε βέβαια έστω και για τους τύπους να υπάρξει και μια ανακοίνωση της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της βόρειας Κύπρου, μισό αιώνα μετά. Φεύ! Όπως λέει μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος στην γερμανική έκδοση της ιστοσελίδας Euractiv, είναι η κατάλληλη στιγμή να «επανεκτιμηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με έναν από τους σημαντικότερους γείτονές της», μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ερντογάν για τρίτη θητεία».
Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ (ΕΥΕΔ) έχει συντάξει πάντως ένα σύντομο σημείωμα, που συμβουλεύει τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν πώς μπορούν «να συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο». Η σκέψη δεν είναι καινούργια. Το 2020, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν έτοιμοι να υποστηρίξουν ενεργά τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου, μόλις και αν ξαναρχίσει η διαδικασία συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν επίσης τον Ιούνιο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη “να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των φάσεων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της”.
Ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό
Η Λευκωσία ασκεί πιέσεις για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στην Κύπρο για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία. «Ένα από τα καθήκοντα ενός νέου ειδικού απεσταλμένου θα ήταν να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα, να αξιοποιήσει το ρόλο της ΕΕ, αλλά και τα εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη και τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους», τονίζουν Κυπριακές πηγές.
Ο διορισμός απεσταλμένου δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είναι πιθανό να συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν
Εξελίξεις δεν πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον ως το φθινόπωρο. Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κάλεσαν τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Τζόζεπ Μπορέλ να ετοιμάσει ως το φθινόπωρο μια έκθεση για τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν στην «Ναυτεμπορική», ότι στην έκθεση Μπορέλ θα τονιστεί η ανάγκη «ενισχυμένης συνεργασίας όσον αφορά τους δασμούς ή τις θεωρήσεις εισόδου στην ΕΕ, αλλά είναι ωστόσο απίθανο, αν όχι αδύνατο να προβλεφθεί βραχυπρόθεσμη πρόοδος στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση».
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ξεκίνησαν το 2005, αλλά έχουν βαλτώσει με τα χρόνια. Ουσιαστικά διακόπηκαν το 2018, λόγω της απαράδεκτης στάσης ης Άγκυρας στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
«Η Τουρκία παραμένει τυπικά, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και είχαμε μηνύματα από την Άγκυρα που δείχνουν ότι θέλουν τουλάχιστον να έχουν μια ανοιχτή και σοβαρή συζήτηση μαζί μας για τις δυσκολίες, τα σημεία απόκλισης», υπογραμμίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η ιδέα είναι να αφήσουμε τους υπουργούς να το συζητήσουν, να δούμε πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση, τι δρόμους φαντάζονται», προσθέτει.
Οι γεωπολιτικές κρίσεις, που βάθυναν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξακολουθούν πάντως να καθιστούν την Τουρκία βασικό εταίρο για την ΕΕ. Όσο και αν η Τουρκία κατηγορείται ότι παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο.