«Η γέφυρα πήγε ξανά για ύπνο. Και ένα… δύο!»: Η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU χλεύασε στο κανάλι της στο Telegram με τους στίχους ενός λαϊκού ουκρανικού τραγουδιού την νέα επίθεση με drones στη γέφυρα της Κριμαίας.
Κύκλοι της SBU έκαναν λόγο για μια «ειδική επιχείρηση» από την ουκρανική μυστική υπηρεσία και το Πολεμικό Ναυτικό. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν Drones επιφανείας. «Ηταν δύσκολο να φτάσουμε στη γέφυρα, αλλά στο τέλος τα καταφέραμε», ανέφερε η ειδησεογραφική πύλη RBK Ukrajina επικαλούμενη πηγή των μυστικών υπηρεσιών. Παρόμοιες δηλώσεις δημοσίευσε και η εφημερίδα Ukrajinska Prawda στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νωρίτερα, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία που εμφανιζόταν μαζί με άλλους στρατιώτες και με τη φράση: «Καληνύχτα Ουκρανοί. Και ήδη ετοιμάζεται ένα “νανούρισμα” για τις δυνάμεις κατοχής».
Επισήμως πάντως, ο Ουκρανικός στρατός παρουσίασε την κατάσταση διαφορετικά: Η εκπρόσωπος της Νότιας στρατιωτικής διοίκησης Νατάλια Χάμενιουκ είπε ότι το περιστατικό μπορεί να είναι μια ρωσική «προβοκάτσια», λίγο πριν την αποψινή εκπνοή της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Η Μόσχα έκανε λόγο για «ουκρανική τρομοκρατική επίθεση», στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένα ζευγάρι Ρώσων και τραυματίστηκε η κόρη τους. Οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει χθες μέσω του υπουργείου Άμυνας ότι κατάφεραν να αποκρούσουν εχθρική επίθεση με την καταστροφή επτά εναέριων drones και δύο μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον αυτής της στρατηγικής σημασίας γέφυρας για τη Ρωσία, μετά την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στις 8 Οκτωβρίου, πέρυσι, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή για πολλές ημέρες.
Η Ουκρανία έχει επίσης χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιθέσεις σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στο λιμάνι της Σεβαστούπολης ,στην Κριμαία. Η μυστική υπηρεσία είχε αναλάβει την ευθύνη για ανάλογη επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τον περασμένο Μάιο. Και το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πρόσφατα τη συμμετοχή της.
Πιθανή αλλαγή στρατηγικής
Πέρα από τα μέτωπα των μαχών, η Κριμαία είναι το κλειδί για το Κίεβο στον πόλεμο κατά των Ρώσων. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε εγκαινιάσει με τυμπανοκρουσίες τη μήκους 19 χιλιομέτρων γέφυρα το 2018, καθώς είναι απαραίτητη για να διατηρήσει η Μόσχα τον έλεγχό της στην ουκρανική χερσόνησο, την οποία κατέλαβε το 2014.
Ένας από τους κύριους στόχους της αντεπίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία στις αρχές Ιουνίου είναι να μπλοκάρει τα ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος του χερσαίου διαδρόμου που εκτείνεται κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας από την Μελιτόπολη μέχρι τις πύλες της Κριμαίας και τη Μαριούπολη (περιοχή Ντόνετσκ), δίπλα στα σύνορα με τη Ρωσία.
Ο έλεγχος αυτού του χερσαίου διαδρόμου και η απομόνωση της Κριμαίας μέσω του στενού του Κερτς, θα δυσκόλευε πολύ τη ρωσική παρουσία στη χερσόνησο και θα περιέπλεκε, ταυτόχρονα, τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού που εδρεύει στις περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
Με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να αντιτίθεται σε κάθε σκέψη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεν αποκλείεται η νέα επίθεση στη γέφυρα να εντάσσεται σε μια αλλαγή στρατηγικής. Αυτή θα περιλάμβανε την προσπάθεια να προχωρήσουν τα ουκρανικά στρατεύματά του προς την περιοχή της κατεχόμενης χερσονήσου. «Αν οι δυνάμεις μας φτάσουν στα διοικητικά σύνορα με την προσωρινά κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο, την Κριμαία, ο Πούτιν πιθανότατα θα αναγκαστεί να επιδιώξει διάλογο με τον πολιτισμένο κόσμο, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί» , είπε ο Ζελένσκι.
Μια ουκρανική επίθεση κατά της Κριμαίας θα αντιπροσώπευε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική πρόκληση για το Κίεβο. «Μέχρι στιγμής, ο ουκρανικός στρατός έχει επιτεθεί μόνο σε ανοχύρωτες ρωσικές θέσεις. Θα είναι εντελώς διαφορετικά στην Κριμαία όπου η Ρωσία έχει εγκαταστήσει ένα ολόκληρο αμυντικό σύστημα για σχεδόν οκτώ χρόνια», υπογραμμίζει ο Νίκολο Φάσολα, καθηγητής Στρατηγικής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Θα φύγουν οικειοθελώς οι Ρώσοι;
Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν άλλωστε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακαταλάβει στρατιωτικά την Κριμαία. «Το πιθανότερο είναι οι Ουκρανοί να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους επιθέσεις για να αναγκάσουν τελικά τους Ρώσους να φύγουν οικειοθελώς. Με αυτόν τον τρόπο η Ουκρανία θα ανακτήσει την χερσόνησο», λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στην γερμανική Handelsblatt.
Παρά τις επιθέσεις αυτές πάντως, οι κάτοικοι της Κριμαίας βιώνουν τον πόλεμο με μικρότερη ένταση. Αυτό επιτρέπει στη Μόσχα να εξακολουθήσει τη διαδικασία «ρωσοποίησης» της χερσονήσου που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και μέρος της είναι η επιβολή ρωσικών διαβατηρίων στους Ουκρανούς πολίτες. «Στην Κριμαία, το ουκρανικό κράτος πρέπει να ξαναρχίσει από την αρχή», παραδέχτηκε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.
Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση Ζελένσκι, παράλληλα με την αντιμετώπιση του πολέμου, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα 12 σημείων που θα εφαρμοστεί από την ημέρα που το Κίεβο θα ανακτήσει την κυριαρχία του στην Κριμαία.
Ο Χουσείν Αλίγιεφ, ειδικός στην Ουκρανο-Ρωσική σύγκρουση και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, λέει ότι «το Κίεβο αναλαμβάνει τώρα μεγαλύτερη ευθύνη για την τοποθέτηση της Κριμαίας στην κορυφή της λίστας των πολεμικών στόχων του. Δεν είναι βέβαια , σε καμία περίπτωση, κάτι που πρόκειται να συμβεί βραχυπρόθεσμα ή εύκολα.
Η μάχη για την Κριμαία
«Σίγουρα θα υπάρξει μάχη για τον έλεγχο της Κριμαίας πριν από το τέλος του πολέμου», διαβεβαιώνει ο Γκλεν Γκραντ, ανώτερος αναλυτής στο Baltic Security Foundation. «Η Ουκρανία θα θελήσει πρώτα να απελευθερώσει τις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια και ο στρατός θα χρειαστεί όλες τις δυνάμεις του για να το πετύχει, οπότε η Κριμαία θα πρέπει να περιμένει», διαβεβαιώνει ο Χουσεΐν Αλίεφ. Όπως λέει, «οι μάχες θα φτάσουν στη χερσόνησο σε τουλάχιστον ένα χρόνο».
Ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Μια ουκρανική επίθεση κατά της Κριμαίας θα αντιπροσώπευε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική πρόκληση για το Κίεβο. «Μέχρι στιγμής, ο ουκρανικός στρατός έχει επιτεθεί μόνο σε ανοχύρωτες ρωσικές θέσεις. Θα είναι εντελώς διαφορετικά στην Κριμαία όπου η Ρωσία έχει εγκαταστήσει ένα ολόκληρο αμυντικό σύστημα για σχεδόν οκτώ χρόνια», παραδέχεται ο Ιταλός καθηγητής
Το μεγάλο άγνωστο για αυτούς τους ειδικούς παραμένει η αντίδραση του Κρεμλίνου. Όπως λέει ο Νίκολο Φάσολα, «ο κίνδυνος να αποφασίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταφύγει σε πυρηνικά πλήγματα για να αντιμετωπίσει μια επίθεση στην Κριμαία υπάρχει. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που ορισμένες δυτικές χώρες διστάζουν να υποστηρίξουν ανοιχτά την κατάληψη της Κριμαίας»,