Από την Ευρώπη, την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, την Κίνα, ακόμη και την Αρκτική: Ενα μεγάλο μέρος του πλανήτη στενάζει κάτω από ένα ακραίο κύμα καύσωνα. Ο αντικυκλώνας από τη Σαχάρα που προκαλεί το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα ονομάστηκε Κέρβερος, από τον τρομακτικό σκύλο με τα τρία κεφάλια που φρουρεί την είσοδο στον κάτω κόσμο, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.
Είναι αδύνατο, σε αυτό το στάδιο, να προβλεφθεί η έκταση των καταστροφών που θα επιφέρουν οι επόμενοι μήνες. Ωστόσο, το καλοκαίρι, στο βόρειο ημισφαίριο, φέρνει ήδη μια σειρά ακραίων κλιματικών φαινομένων με αποτέλεσμα να καταγραφούν πρωτόγνωρες θερμοκρασίες.
Στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για πολλές πόλεις. Στη Σαρδηνία, τα θερμόμετρα έδειξαν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ευρώπη: 48,8 βαθμούς Κελσίου.
Στη χώρα μας, 87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν υψηλές άνω των 40 βαθμών την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακήρυξε επίσης την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ως την πιο θερμή μέχρι στιγμής, με βάση προκαταρκτικά στοιχεία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας, βιώνουν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. «Είναι πιθανά πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα θα είναι κοινά σε αρκετές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών» , προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).
Kαύσωνες διαρκείας, πυρκαγιές και… καταιγίδες: Η νέα «ακραία κανονικότητα» είναι εδώ
Για τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ο υδράργυρος στην «Κοιλάδα του Θανάτου» θα μπορούσε να ξεπεράσει την υψηλότερη θερμοκρασία αέρα που έχει μετρηθεί ποτέ στη Γη, στους 54,4 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε στο ίδιο μέρος το 2020 και το 2021.
Από το κύμα καύσωνα επηρεάζεται και η Βόρεια Αφρική, με θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς. Στην Ασία, αρκετές επαρχίες στη νότια και νοτιοανατολική Κίνα κατέγραψαν υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο έως και 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί ανησυχούν για την είσοδο του παγκόσμιου κλίματος σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη και άγνωστη φάση, λόγω της κλιματικής αλλαγής στην οποία προστίθεται και η επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο.
Ένα νέο κλίμα
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν τη δύναμη, τη διάρκεια και τον ρυθμό επανάληψης των κυμάτων καύσωνα, λένε οι ειδικοί. «Μεταβαίνουμε από ένα παλιό κλίμα, σε ένα νέο. Παρακολουθούμε ολοένα και πιο καυτά κύματα καύσωνα, όλο και πιο βίαιες καταιγίδες και όλο και πιο μεγάλες χαλαζοπτώσεις. Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεταβλητό κλίμα που μπορεί να αλλάζει από την ηλιοφάνεια έως τις καταρρακτώδεις βροχές», εκτιμά ο Σεμπαστιάν Ντοτρλούπ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει πραγματικά ολόκληρο το κλίμα μας.Το νιώθουμε στα στατιστικά από το 2015 λίγο πολύ», προσθέτει ο Βέλγος κλιματολόγος.
Αυτό το νέο κλίμα θα έχει ως συνέπεια να προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα. «Οι καταιγίδες μπορεί να γίνουν πιο έντονες. Οδεύουμε και, στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη πατήσει το πόδι μας σε αυτό: Προς ισχυρότερες και πιο ακραίες μορφές των καιρικών φαινομένων. Όπως για παράδειγμα ξηρασίες, καύσωνες. Και όλα αυτά τα είδη καιρού άρχισαν, από το 2015, να επιταχύνονται, να συμβαίνουν όλο και πιο νωρίς και πιο έντονα. Και έτσι, σε αυτό, πράγματι, βλέπουμε ότι το κλίμα ήδη αλλάζει».
Απειλή και για την κοινωνική συνοχή
Η κλιματική κρίση είναι ένα σύνθετο σενάριο. Απειλεί την υγεία, τη φύση και τη γεωργία, μειώνει τη θέληση για εργασία και απόδοση και επηρεάζει θεμελιωδώς την κοινωνική συνοχή. Έχει από καιρό αποδειχθεί επιστημονικά ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει μόνο φυσικές αιτίες, αλλά οφείλεται και στον τρόπο ζωής μας. Η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται ήδη ως κοινωνική αναταραχή. Η κοινωνική θερμοκρασία ανεβαίνει. Μαζί με το ενεργειακό κόστος αντιμετώπισης της ζέστης.Οπως και του ψυχρού χειμώνα Σαν κάποιος να άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Την πανδημία ακολούθησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Και τώρα το κύμα καύσωνα. Έτσι είναι σε πολλά μέρη. Έτσι το εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιοί και κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, ένας μετεωρολόγος τηλεοπτικού σταθμού αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά του επειδή κάποιοι «αρνητές» της κλιματικής κρίσης, απείλησαν αυτόν και την οικογένειά του επειδή επισήμανε τη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. Ένα κλασικό σύνδρομο κρίσης: όσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος και η ζημιά, τόσο μεγαλύτερη η άγνοια. Και στην άγνοια κερδίζουν αυτοί που διαδίδουν απλές, δήθεν λύσεις. Ίσως όμως υπάρχει και μια ευκαιρία μέσα στην καταιγιστική ζέστη αυτών των ημερών. Ίσως μερικοί αρνητές της κλιματικής κρίσης καταλάβουν ότι η γη δεν είναι ένας δίσκος που μπορεί να αναποδογυριστεί και να αναπαραχθεί ξανά όταν το θελήσουμε . Ο Κέρβερος έρχεται με «Σαχάρα Εξπρές» και δεν αφήνει τον Φοίνικα να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του…