Skip to main content

Ζελένσκι: Σταθερά, «φορτώνει την Δύση με ενοχές»

Oρισμένοι αξιωματούχοι, κατ΄ιδίαν εκφράζουν ανησυχία για την ακατάπαυστη φύση των ουκρανικών αιτημάτων και την ικανότητα των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ να τα εκπληρώνουν επ' αόριστον.

Το ξέσπασμα αιφνιδίασε αξιωματούχους της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξαπέλυσε ένα οργισμένο παραλήρημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας “παράλογο” το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν έδωσε στην Ουκρανία επίσημη πρόσκληση ή σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της στη συμμαχία.

Η αντίδραση του Ζελένσκι, απειλούσε να διαταράξει το πνεύμα ενότητας που ήλπιζαν να μεταδώσουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ καθώς συγκεντρώνονταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Οι Ουκρανοί, έτσι κι αλλιώς, γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι μια άμεση πρόσκληση δεν θα  έρθει όσο η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Τη δεύτερη ημέρα, ακολούθησε ένα κύμα κατευνασμού. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, καθώς και οι συγκεντρωμένοι ηγέτες του ΝΑΤΟ, προέβησαν σε δηλώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία. Παρόλο που το Κίεβο δεν έλαβε εγγυήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ΝΑΤΟ, έλαβε σημαντικές υποσχέσεις για σημαντική στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής. Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το  “ιδανικό”, είπε ότι σηματοδότησε μια “σημαντική επιτυχία για την Ουκρανία” και ευχαρίστησε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή τους.

Ένα ξεκάθαρο μοτίβο

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο μοτίβο στη συμπεριφορά του Ζελένσκιμ αναφέρει ο αρθρογράφος της Washington Post, Ισχάν Θαρούρ.

Από τότε που βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ηγείται της απελπισμένης μάχης του έθνους του για επιβίωση, ζητά με επιμονή οικονομική βοήθεια, πολιτική υποστήριξη και, κυρίως, όπλα.

Αυτές οι εκκλήσεις, που συχνά πλαισιώνονται από υπενθυμίσεις για τις θυσίες που κάνουν οι μαχητές της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου, έχουν αποφέρει ένα σταθερό ρυθμό παραδόσεων πυρομαχικών, τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαεροπορικών μηχανισμών, μαχητικών αεροσκαφών και άλλων. Το τελευταίο αίτημα, αφορά περισσότερα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.

Ανησυχία για τα ακατάπαυστα αιτήματα

Ο Τζέρεμι Σαπίρο, διευθυντής ερευνών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, σχολίασε ότι ο Ζελένσκι “έχει υιοθετήσει μια διπλωματική προσέγγιση που βασίζεται στην δημιουργία ενοχικών συναισθημάτων”

Οι δυτικοί αξιωματούχοι, στο σύνολό τους, δημοσίως, στηρίζουν σταθερά την Ουκρανία στην πολεμική της προσπάθεια. Αλλά, κατ’ ιδίαν, ορισμένοι εκφράζουν ανησυχία για την ακατάπαυστη φύση των ουκρανικών αιτημάτων και την ικανότητα των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ να τα εκπληρώνουν επ’ αόριστον.

«Οι άνθρωποι θέλουν να δουν λίγη ευγνωμοσύνη»

Αυτή η τριβή θα μπορούσε να ανιχνευθεί στην  παραδοχή του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής  ότι “είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι θέλουν να δουν λίγη ευγνωμοσύνη” για τη συμβολή στην άμυνα της Ουκρανίας.

“Τους είπα ότι δεν είμαστε η Amazon” , ανέφερε ο ίδιος.

Βρετανικό μήνυμα στο Κίεβο: «Ξέρετε, δεν είμαστε η Amazon»

Σε ξεχωριστό φόρουμ στο Βίλνιους, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αντέδρασε με τα δικά του αιχμηρά σχόλια σε ερώτηση Ουκρανού ακτιβιστή που διαμαρτυρήθηκε για την επιφυλακτικότητα του Μπάιντεν σχετικά με την υποψηφιότητα του Κιέβου για το ΝΑΤΟ. “Νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει κάποια ευγνωμοσύνη για την προθυμία του να αναλάβει δράση “, δήλωσε ο Σάλιβαν, υποδεικνύοντας τα πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια που έχουν διατεθεί από τους Αμερικανούς φορολογούμενους για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Αλλά η Ουκρανική στάση δεν φαίνεται να αλλάζει. 

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης υποστήριξης της G-7 στο Βίλνιους, η Οξάνα Μαρκάροβα, πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μίλησε σε εκδήλωση think tank  στην Ουάσινγκτον. “Αυτή είναι η στιγμή που λέμε ευχαριστώ”, δήλωσε. “Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα”.

naftemporiki.gr