Σε όλη την Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών βγάζουν τα μπλοκ επιταγών τους, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους: Οι 31 χώρες μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν υποχρεωτικά, τουλάχιστον κατά 2% του ΑΕΠ.
Μέχρι σήμερα, μόνο 8 χώρες μέλη της Συμμαχίας δαπανούν πάνω από το 2%:
Στην πρώτη θέση η Πολωνία με 3,9% του ΑΕΠ και ακολουθούν : οι ΗΠΑ με 3,49 %, η Ελλάδα με 3,01%, η Εσθονία 2,73%, η Λιθουανία 2,54% και η Φινλανδία με 2,45 %.
Άλλες 12 χώρες μέλη δαπανούν για την άμυνα από 1,5% έως 2%, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία (1,9% του ΑΕΠ) και η Γερμανία (1,57%»
Με βάση τη συμφωνία του Βίλνιους, κάθε χώρα μέλος της Συμμαχίας υποχρεούται επίσης να δαπανά το 20% του συνολικού αμυντικού της προϋπολογισμού για νέα, σύγχρονα όπλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική απόφαση- αλλά όχι δεσμευτική- είχε ληφθεί το 2014, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, που προέβλεπε αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, η βελγική κυβέρνηση για παράδειγμα, θα ξοδέψει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε εξοπλισμούς, η Κροατία θα επενδύσει 41% περισσότερα χρήματα στην άμυνα τα επόμενα τρία χρόνια .
Η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσης εφάπαξ αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 70%, η Γαλλία 27% έως το 2025, το Ηνωμένο Βασίλειο 13% έως το 2024 και η Γερμανία προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες, ειδικά στην Ευρώπη αναμφίβολα, θα αυξηθούν.
Πάνω από ένα τρισ. οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ
«Η στροφή στην ασφάλεια καθίσταται πλέον δομική και οι συνολικές αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ έχουν ξεπεράσει πλέον τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εδώ και πάνω από 500 ημέρες και το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται ορατό τέλος στον πόλεμο, έχει πυροδοτήσει μια εξοπλιστική φρενίτιδα στην Ευρώπη, ειδικά μάλιστα στις χώρες που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα. «Δεν είναι απίθανο να ζήσουμε μια κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη, όπως τη γνωρίσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο», λένε στρατιωτικοί αναλυτές στην «Ναυτεμπορική».
«Αλλωστε και η Ρωσία, της οποίας η ισχύς βασίζεται κυρίως στα ενεργειακά της αποθέματα και τις ένοπλες δυνάμεις της, σίγουρα θα αντιδράσει στην κούρσα επανεξοπλισμού της Δύσης», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήδη δεσμευτεί να συνεχίσουν να προμηθεύουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Ο στόχος θα ανέβει στο 3%
«Κοιτάζοντας το μέλλον, επομένως, είναι δυνατό να υποθέσουμε ότι ο στόχος των στρατιωτικών δαπανών θα οριστεί στην πραγματικότητα στο 3% του ΑΕΠ για χώρες ιδίως της ανατολικής Ευρώπης, που σκοπεύουν να ανανεώσουν παλιά οπλοστάσια, που συχνά χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή», σημειώνουν οι στρατιωτικοί αναλυτές.
«Το τοτέμ του 2% αλλάζει ενώ η μεγάλη αβεβαιότητα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ανεβάζει τον αμυντικό πήχυ και στο τέλος, γίνεται παράγοντας βιομηχανικής επανεκκίνησης για πολλές χώρες χάρη στον ανανεωμένο στρατιωτικό κεϋνσινιασμό», προσθέτουν οι ίδιες πηγές στη «Ναυτεμπορική».