Μία προσπάθεια να «φουσκώσει» τις επιτυχίες των ρωσικών στρατευμάτων που επιχειρούν στην Ουκρανία διακρίνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) από τον υπουργό Άμυνας της χώρας Σεργκέι Σοϊγκού.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σοϊγκού και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλερί Γκεράσιμοφ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής του ηγέτη της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, που κατέληξε στην βραχύβια εξέγερσή τους με αίτημα την απομάκρυνσή τους. Μετά την ανταρσία της Wagner θεωρήθηκε πιθανή η απομάκρυνση των δύο ανδρών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, και οι δύο παραμένουν στη θέση τους.
Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Σοϊγκού προσπάθησε να παρουσιάσει την ουκρανική αντεπίθεση, που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα, ως αποτυχημένη επιχείρηση:
- Υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει 26.000 στρατιώτες και 1.244 άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού από τότε που ξεκίνησαν τις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις στις 4 Ιουνίου.
- Προσπάθησε να παρουσιάσει πιθανές προσπάθειες αναχαίτισης της Ουκρανίας στη νότια Ουκρανία ως αντίστοιχα αναποτελεσματικές, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε 176 πυραύλους HIMARS και 27 πυραύλους κρουζ Storm Shadow από την έναρξη της αντεπίθεσης.
Το ISW εκτιμά ότι οι αναφορές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τις απώλειες της Ουκρανίας είναι πιθανότατα αρκετά διογκωμένες. Μάλιστα στην έκθεση του αμερικανικού think tank σημειώνεται ότι ακόμη και Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ κατηγορούν το ρωσικό υπουργείο ότι μετρά ως ουκρανικές απώλειες χτυπήματα σε ήδη κατεστραμμένα ή με φθορές οχήματα.
NEW: Russian forces conducted a series of Shahed 131 and 136 drone strikes across #Ukraine on July 11, likely in a demonstrative response to the 2023 #NATOSummit in #Vilnius and to threaten the Black Sea grain deal.
Latest assessment w/ @criticalthreats: https://t.co/wCLsooS15b pic.twitter.com/666d207J6l
— ISW (@TheStudyofWar) July 12, 2023
Η ουκρανική αντεπίθεση, όπως αναγνωρίζεται και από το Κίεβο, προχωράει με αργό ρυθμό, ωστόσο, η «γραμμή» Σοϊγκού έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του Κρεμλίνου στα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μην υποβαθμίζονται τα κέρδη των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο και να μην γίνονται υπερβολικές αναφορές όσον αφορά τις επιτυχίες της Ρωσίας.
«Ο Σοϊγκού μπορεί να αγνοεί όλο και περισσότερο τις οδηγίες του Κρεμλίνου για την αντεπίθεση σε μια νέα προσπάθεια να απεικονίσει το υπουργείο Άμυνας ως αποτελεσματικό διαχειριστή του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εξέγερση της Wagner», σχολιάζουν οι αναλυτές του ISW.