Skip to main content

Η αμερικανική πόλη που φιλοξενεί ένα «καλοκαιρινό camp για δισεκατομμυριούχους»

Το ετήσιο συνέδριο της Allen & Co, είναι επίσης γνωστό ως «καλοκαιρινό camp για δισεκατομμυριούχους»- Ποιοι αναμένονται φέτος.

Ιδιωτικά τζετ έχουν αρχίσει να μαζεύονται έξω από τη μικρή πόλη Sun Valley, στο Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μερικοί από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο της Allen & Co, που είναι επίσης γνωστό ως «καλοκαιρινό camp για δισεκατομμυριούχους».

Με τα χρόνια, η εκδήλωση άρχισε να αποκτά φήμη και να δημιουργεί χώρο για το κλείσιμο πολλών μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της Washington Post από τον Τζεφ Μπέζος και της εξαγοράς του ABC της Disney, ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο camp, τα στελέχη που συμμετέχουν περνούν χρόνο μαζί μεταξύ αγώνων τένις, γκολφ και ράφτινγκ αλλά και συνεδριών για διάφορα ζητήματα, από τη δημιουργικότητα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Φέτος η λίστα καλεσμένων για την εκδήλωση περιλαμβάνει αρκετούς σημαντικούς παίκτες. Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιχάι, και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αναμένεται να παραστούν στην εκδήλωση, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο συνιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα των καλεσμένων, ανέφερε το Variety.

Η εκδήλωση, η οποία ξεκινάει την Τετάρτη, έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την λειτουργία του αεροδρομίου Friedman Memorial, που βρίσκεται στην περιοχή. Από το απόγευμα της Τρίτης, το αεροδρόμιο παρουσίαζε καθυστερήσεις εισερχόμενων πτήσεων κατά μέσο όρο διάρκειας περίπου 1 ώρας και 55 λεπτών, σύμφωνα με στοιχεία του FlightAware. Ωστόσο, οι πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο δεν φαίνεται να επηρεάζονται.

Από το πρωί της Τρίτης, πάνω από 40 ιδιωτικά αεροσκάφη έχουν πετάξει μέσω του Friedman Memorial πριν από το συνέδριο, με τουλάχιστον άλλα 100 να έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το FlightAware. Ορισμένα αεροπλάνα που συνδέονται με εταιρείες όπως η Nike έχουν ήδη προσγειωθεί στο Sun Valley. Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Άιγκερ, έχει επίσης φτάσει στην περιοχή.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 πτήσεις, σύμφωνα με τους New York Times. Συγκριτικά, μια τυπική μέρα στο αεροδρόμιο της περιοχής φιλοξενεί περίπου 40 αεροπλάνα. Το 2021, το αεροδρόμιο ήταν τόσο γεμάτο από ιδιωτικά τζετ που οι αρχές αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν τις εισερχόμενες πτήσεις μέχρι να μειωθεί η κυκλοφορία.

Ένα μεγάλο μέρος των ιδιωτικών πτήσεων εκτελείται από την ιδιωτική εταιρεία τσάρτερ NetJets, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ως προς το μέγεθος του στόλου και εκμεταλλεύεται τα πάντα, από το μικρότερο Embraer Phenoms και το μεσαίο Cessna Citations μέχρι το γιγαντιαίο Bombardier Global 7500, αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι σύνηθες για τους εύπορους να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς παρόχους όπως η NetJets επειδή είναι πιο δύσκολο να παρακολουθείται η τοποθεσία τους. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των καλεσμένων για το Sun Valley 2023, πετάει μόνο με ναυλωμένα αεροπλάνα αντί για εταιρικά αεροπλάνα της εταιρείας από το 2017.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Μπερνάρ Αρνό, αποφεύγει επίσης τα φώτα της δημοσιότητας πουλώντας το ιδιωτικό του τζετ τον Οκτώβριο για λόγους ασφαλείας. Δεν επιβεβαιώνεται εάν θα παραστεί στη φετινή εκδήλωση.