Skip to main content

Φινλανδία: «Συγγνώμη» από την ηγέτιδα των ακροδεξιών για σχόλια που έκανε πριν 15 χρόνια

Lehtikuva/Kimmo Penttinen via REUTERS

«Ζητώ συγγνώμη για τα ηλίθια σχόλια που έκανα πριν από 15 χρόνια και τη ζημιά που προκάλεσαν»

«Συγγνώμη» ζήτησε η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Φινλανδίας, Ρίικα Πούρα, σχετικά με τις ρατσιστικές δηλώσεις που είχε κάνει πριν από 15 χρόνια, καθώς δέχτηκε έντονη κριτική.

Η εν λόγω υπόθεση έγινε γνωστή δύο εβδομάδες μετά την παραίτησή ενός υπουργού, ο οποίος προερχόταν από το κόμμα των Φινλανδών της Πούρα. Σημειώνεται ότι προχώρησε σε φιλοναζιστικές δηλώσεις, αμαυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πρώτες ημέρες της θητείας του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο.

Η Πούρα, η ηγέτιδα του εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος των Φινλανδών, κατηγορήθηκε την Δευτέρα ότι είχε διατυπώσει πολλές ρατσισικές, βίαιες και αντιμουσουλμανικές θέσεις, σε σχόλια που είχε κάνει το 2008 στο μπλογκ ενός άλλου ακροδεξιού πολιτικού, του Γιούσι Χάλα-άχο. Αφού αρχικά αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τα σχόλια αυτά, τελικά ζήτησε συγγνώμη.

«Δεν είμαι τέλεια»

«Ζητώ συγγνώμη για τα ηλίθια σχόλια που έκανα πριν από 15 χρόνια και τη ζημιά που προκάλεσαν. Δεν είμαι τέλεια», έγραψε στο Twitter.

Η 45χρονη Πούρα έγραφε στο εν λόγω μπλογκ χρησιμοποιώντας ως ψευδώνυμο το μικρό της όνομα, «Ριίκα». Τα χυδαία σχόλια της καταδικάστηκαν από μέλη της κυβέρνησης.

«Τέτοια γραφόμενα είναι απαράδεκτα απ’ όπου κι αν προέρχονται, όποιο και αν είναι το κόμμα τους», είπε ο Άντερς Αντλερκρόιτς, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος του μικρού κόμματος της σουηδόφωνης μεινότητας της Φινλανδίας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, από το Βίλνιους όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει «μια σαφή στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στον ρατσισμό».

Στα τέλη Ιουνίου, ο νέος υπουργός Οικονομίας Βίλχελμ Γιουνίλα αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα φιλοναζιστικά σχόλιά του. Ο Γιουνίλα είχε μιλήσει τουλάχιστον μία φορά το 2019 σε μια διαδήλωση που οργάνωσε η ακροδεξιά ομάδα «Συνασπισμός Εθνικιστών», η οποία είναι γνωστή για τους δεσμούς της με την αντιμεταναστευτική οργάνωση «Στρατιώτες του Οντίν». Κατά την προεκλογική εκστρατεία τους, αστειεύτηκε με το γεγονός ότι οι υποψήφιοι στις εκλογές ήταν 88, ένας αριθμός που χρησιμοποιείται από νεοναζιστικές ομάδες ως σύμβολο του Χίτλερ και της πίστης τους σ’ αυτόν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP