Μετά από πολλούς μήνες αιματηρών μαχών, το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, έχει περάσει στον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας τον Μάιο. Η «πτώση» της πόλης σηματοδότησε μάλιστα την έναρξη του χάους που προκάλεσαν οι μισθοφόροι της Wagner που είχαν βασικό ρόλο στις συγκρούσεις για τον έλεγχό της.
Η κόντρα του ηγέτη τους Γεβγκένι Πριγκόζιν με την στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας ξεκίνησε από τις ελλείψεις προμηθειών που αντιμετώπιζε η ομάδα ενώ επιχειρούσε στο Μπαχμούτ. Έπειτα η πόλη πέρασε στον έλεγχο της Μόσχας, η Wagner αποσύρθηκε από την περιοχή και ακολούθησε η απόπειρα εξέγερσης τον Ιούνιο, την οποία πυροδότησε η προσπάθεια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να εντάξει στον συμβατικό στρατό την μισθοφορική ομάδα.
Η κατάληψη του Μπαχμούτ αποτέλεσε συμβολική νίκη για τη Ρωσία, ωστόσο, είναι πιθανό να χάνει τον έλεγχό της στην πόλη, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα θα μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατεστραμμένης από τον πόλεμο πόλης για το Κίεβο. Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Η τελευταία έκθεση του αμερικανικού think tank για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνει ότι ουκρανικές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Μπαχμούτ είναι περικυκλωμένο και ότι η πόλη και οι ρωσικές οδοί ανεφοδιασμού γύρω από αυτήν είναι «υπό έλεγχο πυρός», που σημαίνει ότι όλα τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε εμβέλεια βολής από τα ουκρανικά όπλα σε κάθε σημείο.
Η εξέλιξη μπορεί να σημαίνει ότι βαίνει επιτυχώς το σχέδιο της Ουκρανίας να «παγιδεύσει» τις ρωσικές δυνάμεις μέσα στην πόλη, και φαίνεται ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες έχουν αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Η «επιμονή» των Ουκρανών για το Μπαχμούτ και η «σαφής ανησυχία» από τους στρατιωτικούς μπλόγκερ υποδηλώνουν- σύμφωνα με τους αναλυτές- ότι «οι ενέργειες αντεπίθεσης της Ουκρανίας προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να απειλούν αξιόπιστα το ρωσικό έλεγχο στο Μπαχμούτ, αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε την απελευθέρωση της πόλης».
Πάντως, παρά την πρόοδο κοντά στο Μπαχμούτ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η πρόοδος στην αντεπίθεση «δεν είναι γρήγορη», ειδικά σε σύγκριση με την εξαιρετικά επιτυχημένη αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.
Τότε η Ουκρανία κατάφερε να ανακαταλάβει περισσότερους από 500 κατεχόμενους από τη Ρωσία οικισμούς και πάνω από 4.600 τετραγωνικά μίλια της επικράτειάς της σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η τελευταία αντεπίθεση όμως έχει πολύ πιο αργό ρυθμό. Σύμφωνα με Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, εννέα οικισμοί είχαν απελευθερωθεί και πάνω από 60 τετραγωνικά μίλια εδάφους ανακτήθηκαν στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα.