Skip to main content

«Πράξη ισορροπίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» η στροφή Ερντογάν

REUTERS/Umit Bektas

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται επιτυχώς και στο στρατόπεδο της Ρωσίας και στο στρατόπεδο της Δύσης.

Όταν χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έβαζε στην εξίσωση για την άρση του τουρικό βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρήθηκε ότι απομακρύνεται η προοπτική προόδου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο Ερντογάν έκανε απότομη στροφή 180 μοιρών συμφωνώντας τελικά να εγκρίνει το τουρκικό Κοινοβούλιο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας στο Al Jazeera την στροφή του Τούρκου προέδρου, ο διευθυντής Πολιτικής Ανάλυσης στο Αραβικό Κέντρο Έρευνας και Πολιτικών Μελετών Marwan Kabalan υποστήριξε ότι η συμφωνία της Τουρκίας είναι μια προσπάθεια να «εξισορροπηθεί» μεταξύ της σχέσης της τουρκικής κυβέρνησης με τη Ρωσία και τις χώρες της Δύσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται επιτυχώς και στα δύο στρατόπεδα, είπε, αναφερόμενος στην απόφαση να επιτραπεί σε πέντε διοικητές του Τάγματος Αζόφ από τη Μαριούπολη να επιστρέψουν στην Ουκρανία από την Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει επίσης δηλώσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο Ερντογάν διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο Βλανίιμιρ Πούτιν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη τον επόμενο μήνα. Η Τουρκία έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά το εμπόριο με τη Ρωσία εν καιρώ πολέμου.